A tranzakciós adó elől menekülő cégektől tart Varga Mihály

Vágólapra másolva!
Fennáll a veszélye annak, hogy bizonyos cégek, cégcsoportok más országok bankjaiba helyezik ki pénzforgalmukat, ha túlságosan nagynak érzik a sárgacsekk-adóként is ismert tranzakciós illeték terhét - ismerte el Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az Echo Tv vasárnapi, Heti mérleg című műsorában.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint ennek kedvezhet az is, hogy július elsejétől életbe lép az úgynevezett SEPA (Single Euro Payments Area) rendszer, amelynek lényege, hogy az uniós gazdaságokban ezután bármelyik bank, bármelyik országban vezethet például forintszámlákat, működtethet forintelszámolást. Megjegyezte: ezt a kormány eddig nem vette figyelembe - számolt be a miniszter által elmondottakról a Magyar Hírlap.

"Nem volna szerencsés, hogy a cégek tömegesen az országhatárokon túlra vigyék a pénzforgalmunkat, ezért erre a problémára a kormányzatnak is reagálnia kell, és meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyekkel Magyarországon belül tartható a pénzmozgás. Olyan megoldást kell találni, amely nem hozza lehetetlen helyzetbe ezeket a cégcsoportokat sem" - jelentette ki Varga.

Hozzátette, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény még az Országgyűlés előtt van, a javaslatról szóló vita sem zárult le. Így van esély arra, hogy a felvetődött kérdésekre a kormány megfelelő válaszokat adjon.