A snapsz sorsára jut a pálinka

Vágólapra másolva!
Az EU szerint az alkohol után jövedéki adót kell fizetni, Magyarországon két éve az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentes. A kormány úgy érvelt, hogy ha a németek és az osztrákok is szabadon főzhetnek, akkor nekünk miért ne lenne szabad. Valójában mit enged az EU máshol?
Vágólapra másolva!

Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot is - érvelt a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön, miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az 50 liter alatti pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt.

A kérdésnek a gyakorlati jelentőségén túl politikai súlyt ad, hogy az adómentességet Orbán Viktor személyesen jelentette be 2010 nyarán az első akcióterv részeként, és az adómentességet követelők "teljes győzelmet" hirdette meg. Az unió valóban csak velünk packázik, és az osztrákoknak, németeknek tényleg szabad pálinkát főzni?

Németország: fél liter adómentes

Németországban az általános adókulcs a saját égetésű pálinkára literenként 13,03 euró (3740 forint). Két csoporttal tesznek kivételt. Azokkal, akik a saját kertjükben gyümölcsöt termesztenek, és azokkal, akik egy kis, nem üzleti alapon működő pálinkafőzdét üzemeltetnek. A regisztrált gyümölcstermelők évente 50 liter tiszta alkoholnak megfelelő snapszot főzhetnek kedvezményes feltétellel, de nem adómentesen, hanem csak csökkentett adókulccsal. Literenként így elég sokat, 10,22 eurót (2930 forintot) kell fizetniük. Ha valakinek egy kis, bejelentett pálinkafőzdéje van, akkor évente 300 liter pálinkát főzhet ilyen feltételekkel. Németországban körülbelül 100 000 regisztrált gyümölcstermelő és 28 000 kis pálinkafőzde van. Így a németeknek összesen 0,15 százaléka van kiváltságos helyzetben a pálinkafőzést illetően.

Adómentesség csak egy, speciális helyzetben jár. Ha a pálinkafőző űrtartalma kevesebb, mint fél liter, ilyenkor nem kell sem bejelenteni, sem adót fizetni utána. "De az inkább egy vicces attrakció, mint komolyan vehető pálinkafőzés", véli Ulrich Metzen, a németországi pálinka-hivatal (Bundesmonopolverwaltung für Branntwein) osztályvezetője.

Minden más esetben a németek az első litertől a teljes jövedéki adót megfizetik, ha pálinkát főznek. Literenként a pálinkát így 13,03 euró adó terheli - a legális saját égetés így anyagilag nem nagyon kifizetődő, hiszen olcsó, magas szesztartalmú italokat a boltokban akár már öt euróért is lehet venni.

Ausztria: gazdáknak lehet

Ausztriában tényleg lehet évente 15 liter tiszta alkoholnak megfelelő pálinkát adómentesen főzni - de csak főfoglalkozású gazdáknak. Maximálisan négy családtag is bevehető a számításba, utánuk fejenként három liter jár. Két tartományban, Tirolban és Vorarlbergben viszont a pálinkafőzés történelmi hagyományai miatt magasabban húzták meg a határt. Ott hat családtagot lehet bevenni, és utánuk fejenként hat liter tiszta, adómentes alkohol jár. Mivel a főfoglalkozású gazdák száma Ausztriában is alacsony, a kedvezmények csak a lakosság 0,81 százalékát érintik.

Kis pálinkafőzdékben mások is főzhetnek pálinkát évente 100 liter alkoholig, de csak saját gyümölcsből - és literenként 5,40 euró (1550 forint) jövedéki adó fejében. Akire semmilyen kivétel nem érvényes, az 10 eurót (2870 forintot) fizet literenként - a húszszázalékos forgalmi adóval együtt így az osztrákoknál sem az anyagi megfontolások szólnak amellett, ha valaki a pálinkafőzés mellett dönt.