Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kanizsai bútorgyárba száll be az állami tőkealap

Vágólapra másolva!
Újabb befektetésbe kezdett az állami irányítású, de uniós pénzből gazdálkodó Széchenyi Tőkealap. Ezúttal egy nagykanizsai bútorgyárban láttak fantáziát, így 53 millió forint tőkeinjekcióval válnak tulajdonossá.
Vágólapra másolva!

Két ütemben, összesen 53 millió forintot fektet a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a Pálmöb Asztalosipari Kft.-be. Az alap uniós forrásból gazdálkodik, de állami menedzsmenttel működik.

A nagykanizsai székhelyű Pálmöb Kft.-ben az 53 millió forintos tőkeemelés után 34 százalékos részesedést szerez az állami alap. A cég szállodák beruházásaihoz szállít bútorokat, a már elnyert megrendelések teljesítésére, és az alkalmazottak létszámbővítésére, marketingtevékenységre fordítják a plusz tőkét.

"Az egyedi megrendelésre készülő iroda- és szállodai bútorok piacán a magyar beszállítók sikerrel vehetik fel a versenyt a külföldiekkel, ráadásul egy erős bázison tovább folytathatnak terjeszkedést olyan külföldi piacok felé is, ahol ár/érték arányban előnyt élvezhetnek." - indokolja a befektetési döntést Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Széchenyi Tőkealap közleménye szerint annak ellenére tudott növekedni a cég, hogy a bútoripar az elmúlt három évben mély válságot élt. A hazai bútorgyártás 60 százalékkal esett vissza, a Pálmöb mégis sikeres évet zárt tavaly (közel 300 milliós árbevétel mellett 6,5 milliós adózás előtti eredménnyel).

"A mostani továbblépést a külföldi megrendelések folyamatosságában valamint azok spektrumának kiszélesítésben látjuk, ezt tudatos és célzott marketing-tevékenységgel szeretnénk megtámogatni." - mondja Páli Attila a Pálmöb Asztalosipari Kft. ügyvezető igazgatója. "A hitelpiaci válság közepén eszünkbe sem jutott a hitelfelvétel gondolata, azonban a megrendelések kielégítésére valamint a minimum 4 fős munkaerő bővülés fedezetére ideális megoldásnak bizonyult a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkéjének bevonása." - indokolta az alap forrásai iránti érdeklődésüket Páli László a Pálmöb Asztalosipari Kft. társtulajdonosa.

A Széchenyi Tőkealap több hazai vállalkozásba is belépett már tulajdonosként, például egy magánkórház résztulajdonosa is lett. A tőkealapok jellemzője, hogy csak néhány (3-5) évre válnak tulajdonossá, majd nyereséggel kiszállnak a vállalkozásból. Céljuk éppen ezért, hogy olyan vállalkozást találjanak, amely nagy növekedést tud elérni. Az állami irányítású alap a piacinál némileg kisebb nyereséget vár el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről