Menekül Görögországból Európa legnagyobb áruháza

Vágólapra másolva!
A francia Carrefour áruházlánc kivonul Görögországból a bizonytalan gazdasági helyzet miatt.
Vágólapra másolva!

Eladja görögországi érdekeltségét a francia Carrefour áruházlánc a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt, és távozik a görög piacról.

A világ második és Európa legnagyobb kiskereskedelmi vállalata - az amerikai Wal-Mart után - eladja 50 százalékos részesedését helyi partnerének, a Marinopulosz-csoportnak. Az ügylet - amelynek összegét nem közölték - azt jelenti, hogy ez a csoport fogja üzemeltetni a korábbi Carrefour áruházakat Görögországon kívül Cipruson és a balkáni országokban is. Tavaly a Carrefour globális árbevételének mindössze 2,7 százalékát adta a görögországi értékesítés, 43 százalékát a franciaországi.

Görögországban egyre nő a fejetlenség. A görög emberek tömegével veszik ki pénzüket az ottani bankokból, és például Svájcba menekítik a megtakarításukat, miközben adót és rezsiszámlákat nem fizetnek, ahogyan a cégek sem, de élelmiszert halmoznak fel. Egyre több fiatal vándorol ki a bajba jutott országból. Az országban vasárnap választások lesznek, és könnyen kialakulhat olyan helyzet, hogy Görögország kilép az eurózónából.