Attól se lenne pénz, ha bevernék az ablakot

Vágólapra másolva!
Pénteken még nagy elkeseredéssel fogadták a soltvadkertiek a helyi takarékszövetkezet kifizetéseinek felfüggesztését, rendőrt is kellett hívni a fiók elé. Hétfőn azonban már nyugalom uralkodott az intézmény előtt sorban állók körében. A várható bezárás következményei miatt továbbra is aggódnak, és azt sajnálják, hogy nem hittek a hetekkel ezelőtt elterjedt pletykának.
Vágólapra másolva!

"Megkaptam a papírt, két hónap!" - kiáltotta oda kedélyesen egy férfi egy másiknak hétfő délután négy óra előtt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet központi fiókja előtt. Arra célzott, hogy ennyi időbe telik, mire megkapja a takarékban ragadt betétjét.

Mások nem voltak ennyire jókedvűek az utcára kígyózó sorban, de az emberek a fiókzárás közeledtével nyugodtan várták, hogy bejuthassanak. A takarék egyik alkalmazottja a szemlátomást megerősített biztonsági személyzettől körülvéve magyarázta nekik, hogyan kell kitölteni a nyomtatványt, amellyel jelzik az igényüket a befagyott pénzükre. "Kulturáltan viselkednek az ügyfelek, nincs nehéz dolgunk" - válaszolta érdeklődésünkre.

Fotó: Mudra László [origo]
Hétfőn délután 4-ig lehetett tájékozódni és hitelt törleszteni.

Péntek reggel derült ki, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonta a 17 ezer ügyféllel rendelkező soltvadkerti takarékszövetkezet engedélyét, és elrendelte az intézmény végelszámolását. A takarék bedőlését nem egyetlen rossz döntés, hanem a túlságosan kockázatos, főképp vállalati hitelezés nyomán "visszafordíthatatlan következetességgel" zajló lassú folyamatok okozták - mondta az [origo] kérdésére Binder István, a PSZÁF szóvivője. Hitelei közül a szövetkezeti átlaghoz képest is túl sokat nem fizettek 90 napon túl sem, azok fizetési határidejét későbbre kellett tolni (át kellett strukturálni). Így elfogyott a bank másfél évvel ezelőtt még 3,63 milliárd forintos tőkéje, majd az elmúlt hetekben fizetőképessége és veszélybe került. (A takarékszövetkezet vezetőségét nem sikerült elérnünk.)

A pénzintézet múlt péntek óta nem teljesít kifizetéseket és átutalásokat, pénzkiadó automatái és hitelkártyái nem működnek, a betétesek egyelőre nem tudnak a pénzükhöz jutni. Hétfőn azért nyitott ki a fiók, hogy tájékoztassa az ügyfeleket a kártalanítás menetéről, és fogadja a hitelek törlesztőit.

Négy napja még ki kellett hívni a rendőrséget

"Pénteken nem volt itt olyan békés a hangulat, mint most" - mondta az [origo] tudósítójának egy szintén nyomtatvánnyal a kezében távozó középkorú nő. "Összeverődött akkor egy csomó ember, nagy volt az elkeseredés. Ki kellett hívni a rendőrséget, mert délben az alkalmazottak nem mertek kijönni. Eltartott egy ideig, mire mindenki megértette, hogy attól se lenne pénz, ha bevernék az ablakot" - idézte fel a hír megjelenése utáni órákat. Azt állította, "a vezetőség sunyított", a dolgozók némelyike is az internetről tudta meg, hogy a takarékszövetkezet bajba került.

Fotó: Mudra László [origo]
Volt, aki nagyzási hóbortot látott az új épületben

"Mindenki nagyon bízott a takarékban, a környéken is sok ügyfele volt, nyolc másik településen működtetett fiókot. Néhány éve ünnepelték az alapítása ötvenedik évfordulóját. Akkortájt vették meg a földszinti helyiség fölötti lakásokat, ráhúztak egy tetőteret is, és felújították az egészet" - mondta az óriási oszlopokkal díszített épületre mutatva. Többen tettek megjegyzéseket a székházra, egy idősebb férfi például "nagyzási hóbortot" emlegetett, bár azt ő sem állította, hogy ennek köze lenne a fizetésképtelenséggel fenyegető pénzügyi helyzethez.

Az [origo]-nak nyilatkozó ügyfél azt is mondta, hogy félti a várost, mert az önkormányzat pénze is a takarékszövetkezetben volt. "De még inkább attól tartok, hogy a viszonylag jól működő gazdaság megszenvedi az ügyet, mert a helyi műanyag-feldolgozó és borászati vállalkozások közül több tartott itt egyszerre akár 50-60 vagy 100 milliót is. Ha ezek végleg elbukják a 30 millión felüli részt, elindulhat a dominó, sok cég bedőlhet, megugorhat a munkanélküliség". Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig, azaz a jelenlegi árfolyamot figyelembe véve körülbelül 30 millió forintig kártalanítja a betéteseket, az ezen felüli követelések rossz esetben végleg elveszhetnek.

Fél nap alatt elszállt a pénz

A péntek délutáni sorban is akadt egy vállalkozó, ha nem is ekkora veszteséggel. "Csütörtök délután hoztam be az alkalmazottaim munkabérét, nyolcszázezer forintot. Fél nap múlva már nem lehetett hozzáférni, ahogy a félmilliós privát betétünkhöz sem" - mondta a kéménysepréssel foglalkozó cég tulajdonosa. Megjegyezte, ha a közvetlen károk nagy részét megtéríti is az OBA, a takarékszövetkezet szolgáltatásai akkor is nagyon fognak a későbbiekben hiányozni a városnak. "Jó híre volt, rugalmas, gyors pénzintézetnek számított" - tette hozzá.

Fotó: Mudra László [origo]
"Nem sok, talán egymillió forint ragadt bent"

A férfi szerint másfél hónapja egyszer már elterjedt a pletyka Soltvadkerten, hogy gondok vannak a takarékkal. "Akkor páran megijedtek, és kivették a pénzüket, de a legtöbben nem vették komolyan a dolgot, miután a polgármester a városi tévében rémhírnek nevezte a híresztelést" - emlékezett.

Egy idősebb férfi már a zárás után érkezett, kopogtatására a biztonságiak nyitottak ajtót, és elmagyarázták, hogy hétfőn már nem tudja bejelenteni az igényét. Távozóban elmondta az [origo]-nak, hogy hat hete őt is felhívta egy barátja azzal: ha van pénze a takarékban, akkor vegye ki. "Majdnem meg is tettem, az utolsó pillanatban, a fiókban gondoltam meg magam. Nem sok, talán egymillió forint ragadt benn, szerencsére. Vagy inkább sajnos" - mondta ironikusan.