Egyre több cég fél a banki szigortól

Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint a vállalatok ötöde nem bízik abban, hogy hitelt kapna a bankjától, és az elmúlt négy évben jelentősen csökkent azon cégek aránya, amelyek banki hitelből oldották meg a finanszírozást.
Vágólapra másolva!

A vállalatok finanszírozásában továbbra is előkelő helyet foglal el a bankhitel, ám a gazdasági válság kitörése óta eltelt három év során jelentősen zsugorodott azon vállalkozások köre, melyek ebben a finanszírozási formában gondolkodnak. A banki és pályázati finanszírozással szemben a tulajdonosi kölcsön és a tőkeemelés szerepe ugyanakkor erősödik - derül ki a GfK Hungária piackutató cég felméréséből.

A kutatás szerint a vállalatvezetők egyre kevésbé bíznak abban, hogy kapnak hitelt a bankoktól. 2007 utolsó három hónapjában a felmérésben szereplő, legalább 20 millió forint éves nettó árbevételű cégek vezetőinek 7,5 százaléka vélte úgy, hogy hitelkérelmét elutasítaná a bank, az arányuk 2010-re 17,1, 2012-re pedig 19 százalékra emelkedett. 2008-ban és 2010-ben a vállalatok 70, illetve 60 százaléka belföldi banktól felvett hitellel oldotta meg a finanszírozást, arányuk 2012-re 49 százalékra olvadt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a bankok jobban megbecsülik a jó adósokat. Ezt támasztja alá az az eredmény, hogy azok a cégek, amelyek bíznak a sikeres hitelkérelemben, elképzelhetőnek tartják azt is, hogy az árbevételük nagyobb hányadát kitevő hitelösszeget kaphatnak. A 2010-es 40 százalékról 48 százalékra nőtt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek legalább az éves nettó árbevételük 25 százaléka erejéig terjedő hitelösszeg elnyerését is elképzelhetőnek tartják.

Dunai Albert, a GfK pénzügykutatási szektorának vezetője az eredményeket komentálva azt mondta: "továbbra is a bankhitel a legfőbb finanszírozási forma, de két év alatt 11 százalékponttal csökkent az ezt igénybe venni tervezők aránya, 2007-hez képest pedig több, mint 20 százalékos a visszaesés. Tovább esett ugyanakkor az állami vagy EU-források, pályázati pénzek szerepe is a vállalkozások finanszírozásában. Ezzel párhuzamosan viszont nőtt, és immár a második legfontosabb forrásnak számít (főleg a kisebb cégek esetében) a tagi kölcsönök jelentősége. A fizetési határidők meghosszabbítása már egyre kevesebb cégnek jelent alternatívát, ezzel inkább a közepes méretű kkv-k próbálják javítani a likviditásukat.