A görögök Svájcba menekítik a pénzüket

Vágólapra másolva!
Másfél év alatt több mint 10 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget vettek ki a magánszemélyek és cégek a görög bankoknál elhelyezett betétjükből. A pénz egy részét Svájcba viszik.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan nőnek a görögök bankbetétei Svájcban: a svájci nemzeti bank adatai szerint jelenleg 4,31 milliárd euróra (durván 1300 milliárd forintra) tehető az összeg az egy évvel korábbi 2,82 milliárdot követően. Ez közel 450 milliárd forintos betétnövekedést jelent.

A görög központi bank korábban közzétett adatai szerint másfél év alatt április végéig 17 százalékkal, 35,4 milliárd euróval (több mint 10 ezer milliárd forinttal) csökkent a görög bankokban elhelyezett betétállomány. Májusban felgyorsult a pénzkivonás, a nagy bankoknál összesen napi 500-800 millió, a kisebbeknél 12-36 millió eurónyi betétet mondtak fel.

Görögországban egyre nagyobb a káosz. Az emberek és cégek nem fizetnek adót, nem fizetik a rezsit, ezért az ország elsötétülhet. Vasárnap parlamenti választások lesznek, amelyen nem kizárt, hogy nem oldódik fel a mostani patthelyzet a politikai területen, de az is lehet, hogy az euróellenes erők győznek, és az is elképzelhető, hogy az ország kilép az eurózónából. Az emberek és cégek ettől tartva minden eurót meg akarnak fogni, ezért nem teljesítik a kiadásaikat és viszik biztonságos helyre a pénzüket.