A bankszövetségnek is új a jegybank megadóztatása

Vágólapra másolva!
A jegybank megadóztatását is tartalmazó törvényjavaslat meglepte a bankszövetséget, amely ugyanakkor számos módosítást megfelelőnek tart.
Vágólapra másolva!

A parlament költségvetési bizottsága által a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amely a Magyar Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Pénzügyi Szervezetek állami Felügyelete és a Nemzeti Bank közötti tárgyalások eredményének megfelelnek - közölte csütörtök délután a bankszövetség.

A szervezet jelezte: "ugyanakkor nem volt tudomása az egyes monetáris politikai eszközök illetékalapként történő nevesítéséről, a Magyar Nemzeti Bankot érintő rendelkezések egyáltalán nem képezték egyeztetés tárgyát - ezekről a rendelkezésekről a Magyar Bankszövetség csak a részletes hatásvizsgálatok elvégzését követően tud állást foglalni".

A szervezet a csütörtökön benyújtott törvényjavaslatra reagált, amely szerint a kormány megadóztatná az MNB-t: a bankok egynapos és kéthetes betételhelyezéseiből vonnák el a sarcot. Az egynapos betételhelyezésnél az adókulcs a normál 1 ezrelék helyett 0,1 ezrelék lenne. Az [origo] által megkérdezett elemzők számára nem világos, mi értelme van megadóztatni a Magyar Nemzeti Bankot a kereskedelmi bankok által az intézménynél elhelyezett egynapos, illetve kéthetes betétek után, hiszen ezzel az állam lényegében egyik zsebéből rak át pénzt a másikba.