Orbán átfogó hadműveletről beszél

Csicsáky PÉter, Takarékbank vetérigazgató
Vágólapra másolva!
A Takarékbankba való állami bevásárlás a kormányfő szerint egy átfogó hadművelet része.
Vágólapra másolva!

A Takarékbank állami tulajdonlásával egy rendkívül erős, a lakosság által könnyen elérhető pénzügyi szolgáltató jöhet létre - mondta az InfoRádiónak adott interjújában a miniszterelnök. A kormányfő az interjú egy másik részében azt ecsetelte, hogy miért hosszabbították meg, miért állandósították a 2010-es bevezetésükkor átmenetinek ígért válságadókat. Orbán szerint erre az EU kényszerítette a kormányt.

Mint beszámoltunk róla, az állam pár hónappal ezelőtt szemet vetett a Takarékbank kisebbségi, közel 40 százalékos résztulajdonára. A pakett a német DZ banké, az állam pedig a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül vásárolná be magát a Takarékbankba. A Takarékbank azért vonzó az állam számára, mert rajta keresztül hozzáfér az 1600 bankfiókból álló takarékszövetkezeti hálózathoz, így a kormány számára kiemelten fontos hazai vállalkozásokat így könnyebben és közvetlenül tudnák finanszírozni.

Az Index két héttel ezelőtt azonban arról számolt be, hogy mindez az államnak mindösszesen négymilliárd forintot ér, igaz, elkezdett alkudozni a DZ Bankkal a hitelekre, perekre vonatkozó garanciákról a német résztulajdonossal, ezért a tárgyalások kicsit lelassultak.

A miniszterelnök az Inforádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy a pénzügyi intézményrendszerből hiányzik a takarékszövetkezetek rendszere, amely a nyugati fejlett államokban sikeresen működött az elmúlt harminc-negyven évben. Magyarországon is vannak takarékszövetkezetek, de azok sokkal kisebb szerepet játszanak, mint nyugaton: esetleges a bankszerű együttműködésük és hiányoznak azok a pénzügyi szolgáltatási termékeik, amelyeket egységesen tudnának értékesíteni az államtól kapott felhatalmazás alapján - mondta Orbán.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a 2010-es választások előtt már tárgyalt takarékszövetkezeti vezetőkkel, és abban maradtak, hogy megpróbálják megerősíteni ezt a szektort, de a kormánynak az elmúlt két évben "nem maradt erre energiája". Most, hogy a Takarékbank német tulajdonosai úgy döntöttek, hogy kiszállnak, lehetőség nyílik az állami szerepvállalásra. A kormány a takarékszövetkezetekkel megegyezve, új jogszabályokat alkotva egy erős, stabil, a lakosság számára könnyen elérhető, a megtakarításain keresztül tulajdonosi részvételi lehetőséget is kínáló pénzügyi szolgáltatói intézményt hozhat létre - fűzte hozzá Orbán Viktor.