Nyárig meglehet a jövő évi költségvetés és az adótörvény is

Orbán Viktor, a bankokon és a minisztériumokon veri el a port a kormány, az új költségvetés
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő azt kérte a kormánypárti képviselőktől, készítsék elő a 2013-as költségvetést és adótörvényeket, mert már a parlament nyári szünete előtt el szeretnék fogadni legalább azok vázát.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KNDP-frakciószövetség üléséről távozó Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak azt mondta, arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy példátlan módon még a nyári szünet előtt állítsák össze a jövő évi költségvetés keretszámait, bevételi és kiadási oldalát.

Júniusig nemcsak a költségvetést, hanem a 2013-as adótörvényeket is szeretnék elfogadni, közölte a miniszterelnök. Mint a kormányfő fogalmazott, együttműködést tapasztalt a frakcióban. Hamarosan a frakciók különböző munkacsoportjai megkezdik az előkészítő munkát.

A költségvetés és az adótörvények ilyen korai megalkotása vélhetően az IMF-EU-tárgyalások, valamint a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés miatt sürgető. Fellegi Tamás, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a minap arra célzott, hogy az EU-val és az IMF-fel folytatandó tárgyalásokat akkor lehetne lezárni, ha a nemzetközi szervezetek törvénybe foglalt bizonyítékot látnak arra, hogy az általuk támasztott követelményeket a kormány teljesíti.

Orbán Viktor a piaci bizalom visszaszerzésének kényszerével indokolta a sietséget. Azt mondta, hogy azért kell a költségvetés keretét és az adótörvényeket még nyár előtt elfogadni, hogy a június 22-re összehívott uniós pénzügyminiszterek tanácsának ülésén már figyelembe tudja venni az EU és a befektetők is elhiggyék, hogy a magyar kormány eltökélt a hiánycsökkentésben.