New York tőzsdéit is kikezdte a görög kormányválság

Vágólapra másolva!
Több mint egy százalékos veszteséget okozott New York három legnagyobb részvényindexének a lefulladó görög kormányalakítási tárgyalássorozat. Spanyolországban pedig a kötvényhozamokat tornázta fel Athén válsága.
Vágólapra másolva!

Veszteséggel zártak a New York-i értéktőzsde vezető mutatói hétfőn, mert a befektetők aggódnak amiatt, hogy a politikai patthelyzetbe sodródott Görögország kikerülhet az euróövezetből, és ez olyan helyzetet teremt, amire még nem volt példa.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 125,25 pontos, 0,98 százalékos gyengüléssel 12 695,35 ponton zárt. Az S&P 500-as mutató 15,04 ponttal, vagyis 1,11 százalékkal 1338,35 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 31,24 ponttal, vagyis 1,06 százalékkal 2902,58 pontra esett.

A görög események újabb és újabb csapást mérnek a világ piacaira, és tovább terjesztik a pénzügyi válságot. Hétfőn a spanyol állampapírok hozama rekord szintre emelkedett a német hozamokhoz képest. A spanyol papírok átlagosan 6,3 százalékos hozammal forogtak, a német papírok pedig 1,44 százalékon.

Ha a spanyol kötvények tartósan magas hozamon kelnek csak el, az kikezdheti az ország költségvetését és bankrendszerét. A spanyol állam múlt héten lett 45 százalékos tulajdonosa az ország harmadik legnagyobb bankjának, miután az állami mentőcsomag pénzét rendes részvényekké alakították.