Matolcsy mellől érkezhet az Eximbank új vezére

Vágólapra másolva!
Hamarosan távozik posztjáról a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára - értesült a Napi Gazdaság. Nátrán Rolandot Matolcsy György az Eximbank vezetésével bízná meg, így a tranzakciós- és biztosítási adóról a bankokkal Pleschinger Gyula államtitkár egyeztetne.
Vágólapra másolva!

Komoly megosztottság tapasztalható a tranzakciós illeték és a biztosítási adó szakmai egyeztetéseire kijelölt bizottságokban - írja keddi számában a Napi Gazdaság. A korábbi pénzintézeti, biztosítói egyeztetéseken a kormányzati oldalt képviselő Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Napi Gazdaság információi szerint hamarosan távozik posztjáról. A szakembert Matolcsy György az Eximbank vezetésével bízná meg. Az egyeztetéseket így Pleschinger Gyula államtitkár és Balogh Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár viheti a jövőben.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Országgyűlés május 8-án 218 szavazattal, 47 ellenében megszavazta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatát, amely alapján közvetlen állami tulajdonba került a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib). A tulajdonosi jogait a nemzetgazdasági miniszter gyakorolhatja.

A Napi Gazdaság szerint arról egyelőre keveset tudni, hogy mikor, hogyan folytatódnak és válnak érdemivé a szakmai egyeztetések. A bankok és a biztosítók eltérő módon készülnek. Mint arról Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a múlt héten beszámolt, a szervezet az elnökség négy tagját bízta meg a tárgyalások lebonyolításával. A Gyuris Dániel vezetésével felálló testület konkrét javaslatokkal készül a tárgyalásokra; ezekről annyit tudni, hogy szeretnék elérni az általános bankszámlahasználatot, a vállalkozások esetében pedig maximalizálnák a tranzakciós adó összegét.

A legkomolyabb felvetés a cégek egymás közti készpénzforgalmának megadóztatása lenne, ez a bankok szerint összhangban van a készpénzforgalom visszaszorítására tett kormányzati javaslatokkal. Ha a céges készpénzforgalmat egy magasabb illetékkel a banki vonalra lehetne terelni, az a közvetlen költségcsökkenésen túl a gazdaság fehérítésében is sokat segítene. Egy ilyen megoldással végső soron a lakosság tranzakciósilleték-terhei is csökkenhetnének - írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Biztosítók Szövetségénél nem alakult külön tárgyalódelegáció, korábban Molnos Dániel főtitkár lett megbízva az egyeztetésekkel. A szövetségen belül a tagozatok egyeztetnek. A Mabisz múlt keddi kibővített elnökségi ülésén a résztvevők megállapodtak: minimális célként szeretnék elérni, hogy a tervezett adók közül a kgfb-t sújtó baleseti adó az idén bevezetett formában maradjon fenn, azaz ne a bruttó díjbevételen belül, hanem arra rárakódva, valódi forgalmi jellegű adó maradjon.

Jelen állás szerint a nem életbiztosítással foglalkozó biztosítótársaságok adóterhelése minimum megháromszorozódhat, emiatt számos társaság tőkepótlásra szorul - kérdés, hogy a tulajdonosok ebben a piaci környezetben megteszik-e ezt, vagy a visszafejlesztés mellett döntenek - írja a keddi Napi Gazdaság.