Mit lehet Erzsébet-utalvánnyal fizetni?

Vágólapra másolva!
A számlázási rendszerek különbsége miatt egyes boltokban gyakorlatilag bármit, a Tescóban csak "fogyasztásra kész ételt" lehet vásárolni Erzsébet-utalvánnyal.
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet-utalványt a vonatkozó törvény szerint csak "fogyasztásra kész ételre" lehet elfogadni a boltokban, konkrét lista ezekről a termékekről azonban nincs. Míg az [origo] egyik olvasójának tapasztalata szerint van, ahol még vécépapírt is lehet Erzsébet-utalvánnyal vásárolni, a másikban a Bama.hu beszámolója alapján a cukrozott instant kakaóra sem fogadják el azt.

Pénztáros vagy boltvezető legyen a talpán, aki megállapítja, hogy mi tartozik a hivatalosan elfogadható körbe: az utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy arról több élelmiszer-ipari jogszabály rendelkezik. Hogy mi számít "fogyasztásra késznek", azt többek között az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló, 26 oldalas EK-rendelet határozza meg. Az étel hivatalos leírását pedig egy VM-rendelet rögzíti: alapanyagokból, illetve feldolgozott élelmiszerekből konyhatechnológiai műveletek vagy azok részműveletei útján készített vagy közvetlen fogyasztásra kész élelmiszer, beleértve az italokat és a cukrászati készítményeket is.

A NÜSZ az egyszerűség kedvéért felsorolta azokat a termékeket is az [origo]-nak, amelyeket semmiképpen nem lehet megvásárolni Erzsébet-utalvánnyal. Ezek közé tartozik az élőállat (kivéve a forgalomba hozatalra előkészített, emberi fogyasztásra szánt állatok), a takarmány, a gyógyszerek, a kozmetikai termékek, a mosó- és tisztítószerek, továbbá a dohánytermékek és a szeszesitalok. A kakaó tehát elvileg utalványképes, a vécépapír viszont egyértelműen nem.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője azt mondta az [origo]-nak, hogy állateledel, szeszes ital, dohány és vegyi áru kivételével az élelmiszerekre elfogadják az Erzsébet-utalványt, így náluk a kakaó sem akad fenn.

Van, ahol lehetetlen ellenőrizni

Iglódi Csató Judit, a Tesco szóvivője úgy tájékoztatta az [origo]-t, hogy részletes szerződést kötöttek az Erzsébet-utalvány felhasználásáról, ráadásul a pénztárosokat is központi oktatásban részesítették, mely termékekre fogadhatják el azt. Ha egy vásárló úgy érzi, hogy alaptalanul nem hagyták Erzsébet-utalvánnyal fizetni, a vevőszolgálatnál reklamálhat, ha pedig igaza volt, a pénztárost újabb oktatásra küldik.

A Tesco szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy náluk a pénztárosok lebuknának, ha olyan termékekre fogadnák el az Erzsébet-utalványt, amelyekre nem lehetne, ugyanis tételes számlát állítanak ki. "A Tesco informatikai rendszere olyan fejlesztéssel bővül, amely nem engedi több utalvány elfogadását, mint amilyen értékű - a jogszabály szerint utalvánnyal fizethető - élelmiszer a számlán szerepel" - közölte a cég az [origo]-val.

Szúrópróba

A kisebb boltokban ugyanakkor, ahol nem tételes, hanem úgynevezett gyűjtőszámlát kap a vásárló, az egyes sorok mögött bármilyen termék szerepelhet. Így az utólagos ellenőrzés lehetetlen. Az [origo]-nak több olyan vásárló is nyilatkozott, akik elmondásuk szerint azokban a boltokban, ahová régóta járnak, esetleg a pénztáros is ismerős, gond nélkül tudnak akár mosószert vagy alkoholt is venni Erzsébet-utalvánnyal. A szabálytalanságokra a NÜSZ igyekszik lecsapni, és szúrópróbaszerűen vagy panaszra ellenőrzéseket hajtanak végre. Ha pedig súlyos szerződésszegést vagy kötelezettségszegést észlelnek, akkor a szerződést is felmondhatják.