Már szerdán dönthet a kormány a telefonadóról

Vágólapra másolva!
A távközlési szolgáltatók még tárgyalnának, a kormány elé viszont már szerdán odakerülhet a telefonadóról szóló törvényjavaslat, feltehetően az idő szorítása miatt - írja meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kormány kitart elképzelése mellett, és júliustól bevezetné az új adót, SMS-enként és percenként két forintot kellene fizetni, de az egyéni ügyfeleknek csak tíz perc után, és nekik havi 700 forint, az üzleti ügyfeleknek pedig 2500 forint lenne a maximum. A Napi Gazdaság értesülései szerint nem csupán a kormány és a szolgáltatók, de ez utóbbiak között sem alakult ki egyetértés.

A nagy cégek (a Telekom, a Telenor és a Vodafone) szerint technikailag is kivitelezhetetlen a kormány elképzelése, és csak az év végére tudnák megteremteni ennek informatikai hátterét, ráadásul ez százmilliós nagyságrendű beruházást igényelne a részükről.

Az MTI már a múlt héten úgy értesült, hogy megszületik a kormánydöntés, ez azonban akkor elmaradt. Az idő sürgeti a kabinetet, ha ugyanis júliusban valóban be akarja vezetni az adót, a kihirdetés miatt május végéig meg kellene születnie a jogszabálynak.

A telefonadó bevezetéséről az [origo] írt először, majd az elképzelést a Széll Kálmán-terv 2.0-nak keresztelt csomag megerősítette. Az idén 150, jövőre 600 milliárd forintos megszorító csomag részeként a kormány azt tervezi, hogy már idén júliustól megadóztatja a telefonálást, SMS-küldést. A konvergenciaprogramot kidolgozó nemzetgazdasági tárca eddig azt közölte, hogy percenként, illetve SMS-enként két forint lenne a telefonadó. Ettől idén 30, jövőre 52 milliárd forintot remél az Orbán-kormány.

Mindez azt jelenti, hogy évi 3,5-4 ezer forint, azaz havonta körülbelül 300 forint jut egy felhasználóra. Magyarországon mintegy 11,5 millió mobil-előfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.

A kormány eddig percalapú díjról beszélt, de több cég amellett tört lándzsát, hogy előfizető-alapú legyen az adó, míg mások inkább forgalomalapút szeretnének. Egy harmadik álláspont szerint mindenki akkor járna jól, ha az adót a havidíjba építenék be. További kérdés az is, hogyan fizetik majd az adót azok a mobilosok, akik előre fizetett, prepaid kártyával telefonálnak és SMS-eznek, illetve mi történik azokkal a flottásokkal és vállalati ügyfelekkel, akik egy előre meghatározott csoporton belül most ingyen hívhatják egymást.

A Fidesz szóvivője korábban jelezte, elvárják, hogy valamilyen szociális jellegű kedvezmény legyen a telefonadónál. Mindebből az látszik valószínűnek, hogy akármilyen alapú adót vezetnek is be, azt differenciáltan teszik, s lehet, hogy a vállalatoknak vagy a többet telefonálóknak többet is kell majd fizetniük. Hogy a jövőbeni adót hogyan csökkentheti, arról itt olvashat.