Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság előrejelzésére hivatkozva írt levelet európai kollégáinak a nemzetgazdasági miniszter. Az Ecofin júniusban dönt arról, hogy a korábbi döntés értelmében megvonja-e Magyarországtól a kohéziós támogatások egy részét, de Matolcsy György szerint a Bizottság előrejelzése már egy fontos lépés a kedvező döntés felé.
Vágólapra másolva!

Levelet írt az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amelyben az Európai Bizottság múlt pénteken megjelent előrejelzésére hivatkozva a magyar kormány hiánycsökkentés terén eredményeiről tájékoztatta az úgynevezett Ecofin tagjait. Az előrejelzés azt prognosztizálja, hogy Magyarország államháztartási hánya 2012-ben és 2013-ban is a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 3 százaléka alatt marad.

A kormányzati honlapon nyilvánosságra hozott levélben Matolcsy kiemelte, hogy a Bizottság megállapítása szerint a strukturális hiány több mint két százalékkal csökkent, és jövőre várhatóan tovább mérséklődik. Bár a Bizottság szerint a 2013-as költségvetési hiány nagyobb lesz, mint a konvergenciaprogramban jelzett, alatta marad a 3 százalékos határnak.

A különbség oka Matolcsy szerint az, hogy a Bizottság alacsonyabb gazdasági növekedéssel számolt, mint korábban a magyar kormány. A levélben a miniszter ugyanakkor azt írta, az előrejelzés lezárása óta a kormány újabb intézkedésekről tájékoztatta a Bizottságot, amelyeknek jelentős költségvetési hatása van (Matolcsy vélhetően a távközlési adóra és a pénzügyi tranzakciós adóra gondolt, de ezt a levélben nem fejtette ki).

A magyar államháztartási hiány előrejelzésének a jelentőségét az adja, hogy az ország 2004 óta folyamatosan úgynevezett túlzottdeficit-eljárás alatt áll, ami miatt már a kohéziós támogatások egy jelentős részét is elveszítheti. Az Ecofin június 22-i ülésén vizsgálja meg, hogy Magyarország teljesítette-e az ajánlásokat és ezért eltekintenek-e a támogatások megvonásától. Matolcsy szerint a Bizottság előrejelzése "fontos lépés" ennek a célnak az elérése felé.