Az Adidas ellen nyert pert egy magyar feltaláló

Adidas lobogók, Herzogenaurachban a cég központjában
Vágólapra másolva!
Oroszi László még a kilencvenes évek közepén dolgozott ki egy olyan sportcipőt, amelyen úgynevezett irányítósávok segítették a futball-labda könnyebb irányítását. Az Adidas fejlesztési igazgatója megtekintette a mintapéldányokat, majd nem sokkal később a cég piacra dobta a feltalálóéhoz nagyban hasonló sportcipőket. Oroszi kilenc év után nyert pert a cég ellen.
Vágólapra másolva!

Jogerősen pert nyert az Adidas ellen egy magyar feltaláló. Oroszi László 1995-1996-ban dolgozta ki az irányítósávos sportcipőt, amelynek lényege, hogy a sportcipő orr-részén keménygumiból készített sűrű bordázatot tartalmazó irányítósávok helyezkednek el, és ezek segítik a játékosnak a labda adott irányba rúgását, és javítják a találati pontosságot - írja a feltaláló keddi közleménye.

Az Adidas akkori fejlesztési igazgatója és két társa egy magyarországi találkozáskor megnézte a mintadarabokat, kértek belőlük példányokat is. Ez után 2000-2001 körül a cég piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania sportcipőit, amelyek forgalmazása nagyjából 2006-2007-ig tartott, majd a cég megszüntette a sportcipők gyártását. Később ismét a feltalálóéhoz nagyon hasonló irányítósávokkal rendelkező sportcipővel jelent meg a piacon.

Oroszi megoldását először használati minta formájában védte, és ennek jogellenes hasznosítása miatt pert indított az Adidas Magyarország Kft. ellen 2002 októberében a Fővárosi Bíróságnál - olvasható a feltaláló közleményében. Az Adidas Magyarország Kft. és tulajdonos cége az Adidas International Marketing BV cégek 2003. februárjában közösen támadást indítottak Oroszi László kizárólagos joga ellen. Ez az eljárás - kilenc év után - a Fővárosi Ítélőtábla 2012. április végén kézbesített végzésével most zárult le jogerősen.

Az Adidas mindvégig azzal védekezett, hogy nem ismerte el Oroszi László feltalálói munkáját, a megoldást közkincsnek tekintette, amely - szerintük -nem új és nem a feltaláló tulajdona. A jogerős döntés ezt az állítást megcáfolta, és elismerte Oroszi László találmányának újdonságát és feltalálói tevékenységen alapulását. Az irányítósávos sportcipő azóta szabadalom lett.

Az ítélettel megnyílt Oroszi számára a lehetőség, hogy azt a szabadalombitorlási pert, amit tíz évvel ezelőtt indított, és amit a bíróság felfüggesztett, folytathassa.