Kevesebb telefonadót kell fizetni az idén

fideszesek a telefonadóról, Selmeczi Gabriella
Vágólapra másolva!
Egy hete fogadták el, de máris korrigálják a telefonadó szabályait. A telefontársaságoknak a magánszemély ügyfelek után idén havonta 700 helyett 400, céges ügyfelek után 2500 helyett 1400 forint adót kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

Máris módosítják a telefonadót, amelyet a múlt héten fogadott el a parlament.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága egy olyan javaslatot nyújtott be az idei évközi adócsomaghoz, amely több ponton is átírja a nemrég viharos gyorsasággal elfogadott, július 1-jén életbe lépő telefonadó szabályait.

Úgy alkották meg a törvényt, hogy magánszemély előfizetőnként havonta maximum 700, céges ügyfelek után pedig havonta 2500 forint telefonadót kell a szolgáltatóknak befizetniük. A gazdasági bizottság indítványa az idén 400, illetve 1400 forintra csökkenti a telefonadó havonkénti felső határát. A 700, illetve 2500 forintos felső határ jövőre élne. (Az adót a szolgáltatóknak kell fizetniük, de szinte biztos, hogy részben vagy egészben áthárítják az ügyfelekre.)

Egy másik korrekció szerint a teszthívások mellett a teszt-SMS után sem kellene adót fizetni.

A harmadik módosítás szerint a tárgyhónapot követő második hónap 20. napjáig kell befizetniük a szolgáltatóknak az adót, ez egy hónappal későbbi időpont, mint ami az elfogadott törvényben áll.

A gazdasági bizottság javaslatának elfogadására nagy esély van, mert a bizottság lényegében olyan indítványokat szokott benyújtani, amelyek már a kormány jóváhagyását is bírják.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.