Keleti pénzzel toldaná meg az IMF-hitelt Matolcsy

Vágólapra másolva!
Keletről érkező forrásokkal egészítené ki az IMF-hitelkeret Matolcsy György, aki szerint a a tranzakciós adó a 21. század olyan taktikai nukleáris fegyvere, amely lehetővé teszi, hogy versenyre keljünk az ázsiai országokkal a foglalkoztatásban.
Vágólapra másolva!

A Magyarország által tervezett, az IMF-fel megkötendő hitelmegállapodás csak a része lenne egy pénzügyi biztonsági hálónak, emellett keleti finanszírozási rendszer létrehozása is szerepel a tervekben - idézi a portfolio.hu Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Heti Válaszban megjelenő interjúját.

Az interjú előzeteséből azonban nem derül ki több a világ keleti részében lévő országokkal való együttműködésről, így azt sem tudni, honnan érkezne a pénz. Korábban arab befektetőket is keresett a kormány, amely néhány héttel ezelőtt Kínával kötött megállapodást. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a Kínai Fejlesztési Bank alelnöke május elején írta alá a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kínai Fejlesztési Bank közötti megállapodást a bank által biztosított egymilliárd euró értékű fejlesztési hitelkeret tervezett felhasználásáról. Orbán Viktor a kínai delegáció magyarországi látogatásakor pedig azt nyilatkozta, hogy Magyarország és Kína stratégiai szövetségesek, ráadásul erős szél fúj a világgazdaságban, aki egy lábon áll, azt könnyen feldöntik, ezért Magyarországnak két lábon kell állnia.

Taktikai fegyver a tranzakciós adó

Matolcsy azt is elmondta, bár az év első felében kedvezőtlen GDP-adatra lehet számítani, a kormány azonban az egész évre továbbra is 0,1 százalékos növekedésre számít. A pénzügyi tranzakciós adóról Matolcsy azt mondta, hogy a javaslatról még tárgyalni lehet, beleértve az adó alapjának felső korlátját is. A miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány általános adófilozófiája nem fog megváltozni, vagyis a jövedelmi típusú adóktól a fogyasztást terhelők felé kíván elmozdulni. A miniszter szerint a tranzakciós adó a 21. század olyan taktikai nukleáris fegyvere, amely lehetővé teszi számunkra, hogy versenyre keljünk az ázsiai országokkal a foglalkoztatásban.

A Magyar Bankszövetség átfogó módosítást javasol a bankszövetség a kormánynak a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslat miatt - közölte szerda reggel Gyuris Dániel, a szervezet alelnöke. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat szerint ugyanis a pénzforgalmi illetéket a bankok fizetnék. A jelenlegi magyarországi bankadó 17-szerese az európai átlagnak, de csaknem 50-szerese lenne, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formában fogadnák el - tette hozzá Gyuris, aki azt is elmondta, hogy javaslatuk szerint a bankok és az ügyfelek között kellene megosztani ezt a terhet. (A törvényjavaslat nem tiltja az ügyfelekre való áthárítást, amit az [origo]-nak nemrég nyilatkozó szakértők szerint valószínűleg meg is fognak tenni a bankok, mert nem bírják el az újabb sarcot.)