Ian Bremmer: Európa szuperhatalom lesz vagy radikálisok martalékává válik

Vágólapra másolva!
Görögországot mindenáron benntartják az euróövezetben, mert ha nem, akkor abból egész Európát elárasztó véres konfliktus alakulhat ki - véli a washingtoni politikai kockázatelemző cég, az Eurasia Group első embere. Ian Bremmer szerint Magyarország helyesen teszi, hogy külön utakat is keres, és sikerhez is vezethet a magyarok unortodox politizálása, miközben az eddig irányító Amerika elvesztette szuperhatalmi szerepét.
Vágólapra másolva!

"Az olyan kis országnak, mint Magyarország, jelenleg igazából nincs kibe kapaszkodnia" - mondta a Concorde brókercég blogjának, az Alapblog.hu-nak adott interjújában Ian Bremmer, az Eurasia Group első embere. A mindkét amerikai elnökjelöltnek dolgozó stratéga szerint a szintén különutas Törökország a világ egyik kiemelkedően sikeres országává vált azáltal, hogy az európaiak nem engedték be az EU-ba. Törökország az egész Közel-Kelet, az arab világ és Afrika legfontosabb hídjává lett a Nyugat felé, így geopolitikai szerepe felértékelődött.

Bremmer szerint ha Magyarország a török utat követi a maga módján, akkor saját érdekeit előtérbe helyezve cselekedhet úgy is, hogy ne ártson másoknak. "Érthető és legitim, sikerhez is vezethet a magyarok - ahogy önöknél mondják - unortodox politizálása" - fogalmazott. Sőt Törökországhoz képest szerinte még az is előnyévé válhat, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak, ugyanakkor nem része az euróövezetnek.

Bremmer egyik alaptézise, hogy olyan korszakba került át ugyanis a világ, amelynek nincs vezetője: nem igaz többé, hogy az Egyesült Államok szuperhatalom, nem képes és nem is akarja a jövőben a világcsendőr és a fő finanszírozó szerepét játszani. Szerinte Kína és Oroszország nemhogy nem tud Amerika helyébe lépni, de ezeket az országokat belülről is a szétesés fenyegeti, Japán pedig önmaga árnyéka lett. Bremmer szerint hosszabb távon az Európai Unió tud talán leginkább megerősödni, de amíg ez megtörténik, súlyos belső gondokat kell leküzdenie.

Görögországról úgy véli, nem fogják hagyni, hogy kiváljon az euróövezetből, mert abból "kétségtelenül előbb pénzügyi zűrzavar, majd polgárháború, és abból fakadóan nemzetközi, Európát és a Közel-Keletet talán még lángba borítani is képes konfliktus alakulhat ki". Szerinte a görög kiválás csak jóval később, előre pontosan meghatározott menetrend szerint következhet csak be, akkor, amikor már az euróövezet déli perifériájának többi országában rendeződtek a viszonyok.

Úgy látja az EU a "görög tűz" eloltása után további tüzeket lesz kénytelenek oltogatni, ráadásul nő a valószínűsége annak, hogy valamelyik mentőakció nem sikerül. Ezalatt pedig Bremmer szerint megerősödnek a különböző nemzetállamok radikálisan bal- és jobboldali politikai tömörülései, nő a nacionalista villongások esélye. "A kelet- közép-európai régió e tekintetben igazi tűzfészekké válhat, mert tagjai egymás ellenében igyekeznek teret nyerni saját maguk számára" - mondta az interjúban Ian Bremmer.

Ha azonban nagyobb, véres dráma nélkül megússza Európa a következő néhány esztendőt, akkor a világ legegészségesebb integrációjává válhat a stratéga szerint. A mostani válság addig nem látott pénzügyi, politikai fegyelemhez, takarékos, hatékony gazdálkodáshoz, belső kohézióhoz fog hozzájárulni. "Szuperhatalom válhat belőle" - fogalmazott.

Ian Bremmer meglátása szerint az elmúlt ötven évben a globalizáció jegyében törtek fel az Egyesült Államok mellett komoly hatalmak: Japán, Nyugat-Európa és különösen Németország. "Csakhogy ez az Egyesült Államok akaratából történt. Az én hazám, Amerika diktált végig - még ha ez talán nem is annyira világos mindenki számára" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az IMF és a Világbank is az amerikai szándékok mentén ténykedett.

A napokban befejeződött G-8-csúcs szerinte "tipikusan a G-0" volt, mert semmit sem számított, és semmit sem értek el. Úgy véli, ez az impotencia mutatkozott meg a legutóbbi NATO-csúcson is. A

"G-0 világ" egyik legnagyobb kihívása szerinte, hogy nem a Nyugat és annak érték-, érdekközössége diktál. "Jönnek és kérnek maguknak helyet a globális döntések meghozatalánál olyan országok, régiók, amelyek értékrendje homlokegyenest eltér a Nyugatétól. És egymásétól is".