Hatalmas áprilisi többlet a költségvetésben

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mosolyog az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága előtti meghallgatásán, 2012. január 26-án.
Vágólapra másolva!
290 milliárd forinttal több bevétele volt az államnak a múlt hónapban, mint kiadása. Az állam most már két és fél hónapig ülhet a cégek által visszaigényelt áfán, ez sokat segíthetett.
Vágólapra másolva!

Óriási többlet jött össze áprilisban a költségvetésben, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium gyorstájékoztatójából.

A múlt hónapban 290 milliárd forinttal költött kevesebbet az állam a bevételeinél. Az elmúlt évek messze legjobb áprilisi egyenlegének hátterében az áfa, a személyi jövedelemadó és a jövedéki adó jelentette bevétel áll, de a szaktárca nem részletezi, hogy ezek miért lettek bő 200 milliárd forinttal magasabbak a tavaly áprilisinál.

Az áprilisi méretes többlet úgy kellett a költségvetésnek, mint egy falat kenyér. Az első három hónap alatt csaknem az egész éves hiányterv összejött, a mostani többlettel sikerült leszorítani az év eleje óta felhalmozódott hiányt 230 milliárd forintra. Ez az egész éves hiányelőirányzat 40 százaléka.

A költségvetési helyzet kezelése érdekében kormány nem ül ölbe tett kézzel. Februárban elrendelt egy 30 milliárdos kiigazítást - ez folyamatban van -, két hete pedig egy ezen felüli 120 milliárdos csomagról határozott, amely javarészt minisztériumi pénzek befagyasztásából, a gyógyszerkasszában újabb takarékosságból, és a telefonadó bevezetéséből áll össze.

Az ehavi magas bevételekkel kapcsoaltban nem árt felidézni egy február elsején életbe lépett szabályváltozást. Eddig fő szabály szerint a visszaigényelt áfát 30, illetve egymillió forint felett 45 nap alatt adta vissza az állam a jogosult cégeknek. Februártól viszont már 75 napot ülhet a pénzen az állam, és csak akkor kell 30, illetve 45 nap alatt visszautalnia az adóhatóságnak a vállalkozások jussát, ha azok maradéktalanul kifizették a beszállítóikat. Mivel a cégek körében elterjedt a körbetartozás, a többség csúszik a beszállítójuk kifizetésével, ezért gyakorlatilag az esetek nagy részében az állam két és fél hónapig is magánál tarthatja a visszajáró áfát.