Már a legnagyobb görög párt sem szeretne megszorításokat

Vágólapra másolva!
A júniusi görög választások legnagyobb esélyese, az Új Demokrácia nem tervez további megszorításokat. A párt vezetője szerint nem bevált adókat is törölnének.
Vágólapra másolva!

"Nem lesz adóemelés és újabb jelentős megszorítás az Új Demokrácia választási győzelme esetén Görögországban" - ígérte csütörtökön Antonisz Szamarasz, a konzervatív párt elnöke. Az Új Demokrácia gazdasági programjának bemutatásakor azt is mondta, hogy egyes "eredménytelen adókat" eltörölnek vagy csökkentenek majd, és ösztönözni fogják a munkaerőpiac bővülését.

Az Új Demokrácia a legutóbbi, május 6-i parlamenti választásokon 18,9 százalékos eredménnyel győzött, azonban képtelen volt kormányt alakítani, miután semelyik parlamentbe jutott párttal nem tudott koalíciós megállapodásra jutni. A következő voksolást június 17-én tartják.

A konzervatív párt két, csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás szerint is győzelemre áll. A DATA RC felmérése szerint a párt támogatottsága jelenleg 28,4 százalékos, míg a nagy rivális, a Radikális Baloldali Koalíció (Szüriza) 25,6 százalékon áll. Az ALCO cég közvélemény-kutatása szerint az Új Demokrácia előnye 2,3 százalékpont az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a dél-európai országtól követelt takarékossági intézkedéseket elutasító Szürizával szemben.

Három, szerdán közölt közvélemény-kutatás közül kettő szerint azonban fej fej mellett áll a két párt, míg egy felmérés a Szüriza előnyét jelezte. A görög választási rendszerben a parlamenti választások első helyezettje automatikusan kap plusz 50 mandátumot.