Értéknövekedési adót vethetnek ki jövőre

Vágólapra másolva!
Jövőre tízszázalékos értéknövekedési hozzájárulást - lényegében adót - fizethetnek az önkormányzatoknak az ingatlanuktól megváló tulajdonosok - derül ki egy kedden megjelent törvénytervezetből. Az adó kivetésének feltétele, hogy az adott területen lévő ingatlanok értékéről legyen nyilvántartás.
Vágólapra másolva!

A kormány az építési törvény módosításával jövőre bevezetné az értéknövekedési hozzájárulást, amelyet az ingatlantulajdonosoknak kellene megfizetniük az eladás után - derül ki a kormány holnapján kedden megjelent tervezetből.

A kormány által még nem tárgyalt előterjesztés szerint, ha a helyi építési szabályzat megalkotása, módosítása eredményeként a hatálya alá tartozó területen lévő telkek, épületek forgalmi értéke emelkedik, akkor a növekedés legfeljebb tizedét a települési önkormányzat elvonhatja.

Ingatlankataszter a feltétel

Az építési szabályzat módosítása például korábban külterületként nyilvántartott területet bel- vagy építési területté minősíthet, illetve sűrűbb vagy magasabb beépítésre adhat lehetőséget. Ezek a változások megnövelhetik az adott területen lévő ingatlanok értékét, és a különbözet után kellene eladáskor megfizetni a tervezetben szereplő adót. A terhet csak akkor vetheti az adott önkormányzat, ha a helyi építési szabályzat elkészítésével párhuzamosan az érintett területre elkészíti az ingatlanérték-katasztert a vonatkozó jogszabályok alapján.

Az értéknövekedési hozzájárulás bevezetését a tervezet azzal indokolja, hogy "az önkormányzat településrendezési döntései következtében, közpénzek révén a magán-ingatlanvagyonban bekövetkező értéknövekedés meghatározott mértékű elvonásával és az önkormányzat költségvetésébe történő visszajuttatásával lehetőséget teremt közcélú fejlesztésekre".

Korábban többször felmerült

Az ingatlanok értéknövekedésére kivetett terhelés nem meglepő lépés: Tarlós István főpolgármester tavaly tavasszal ismertetett gazdasági programtervezetében már szerepelt - a korábban LMP-s politikusok által támogatott - ingatlan-értéknövekedési adó bevezetése. Az akkor ismertetett előterjesztés szerint ennek alapja az lehet, hogy az ingatlan értéknövekedését részben a főváros teremti meg.

Ezt megelőzően, 2009 májusában Baráth Etele, az előző parlamenti ciklus szocialista politikusa azt nyilatkozta, hogy az akkori kormány által tervezett ingatlanadó helyett értéknövekedési adóra lenne szükség. Baráth akkor közölte, az értéknövekedési adót akkor kellene befizetni, ha valakinek az ingatlana mellett például egy utat leburkolnak, vagyis a közösség pénzéből lett gazdagabb. Baráth Etele egyúttal fontosnak nevezte egy jó értékkataszter meglétét.

Négy évvel korábban pedig felmerült, hogy az iparűzési adót lehetne kiváltani az ingatlanok értéknövekedése alapján fizetendő adóval, de végül ezt elvetette az akkori kormány. Ezt megelőzően pedig 1997-ben éppen annak az építési törvénynek a megalkotásakor merült fel az értéknövekedési adó bevezetése, amelynek módosításával a mostani kormány életbe léptetné ezt a terhelést. Tizenöt évvel ezelőtt a végleges törvénybe nem került bele ez az adó.