Elolvadt a svájci óriásbankok profitja

UBS Bank
Vágólapra másolva!
A Credit Suisse svájci nagybank után versenytársa, az UBS is zuhanó profitról számolt be jelentésében. A nyereség alulmúlta a várakozásokat, ráadásul a bank a továbbiakban sem számít javulásra. Igaz, legalább a visszaesés mértéke csökkent.
Vágólapra másolva!

A felére esett a svájci UBS bankcsoport profitja az idei első negyedévben a piaci körülmények romlása, a befektetési üzletág, valamint a bank saját hiteleit érintő veszteségek miatt. A versenytárs Credit Suisse a múlt héten 95 százalékos profitcsökkenésről számolt be, április közepén pedig jelentős leépítést jelentettek be a Reuters szerint.

Svájc legnagyobb bankjának adózott eredménye 827 millió frank volt a január-március közötti időszakban az egy évvel korábbi 1,81 milliárd után, miközben elemzők 1,2 milliárdot vártak. A bevétel 22 százalékkal, 6,53 milliárd frankra esett.

Mindamellett az első negyedév már jobb volt a tavalyi év utolsó három hónapjában elért eredménynél, mert akkor a vártnál nagyobb mértékben, 76 százalékkal csökkent az UBS profitja a befektetési üzletág gyengélkedése, illetve a jelentős kárt okozó szeptemberi brókerbotrány miatt. Az adózott eredmény 393 millió svájci frankra csökkent október-december között az egy évvel korábbi 1,66 milliárdról.

A bank arra számít, hogy az idei év második negyedében sem fog lényegesen javulni a helyzet, tekintettel az európai adósságválságra, az európai és amerikai bankrendszer problémáira, illetve a világgazdasági kilátások bizonytalanságára.

Az UBS a gazdasági világválság miatt 2008-ban a svájci gazdaságtörténet legnagyobb veszteségét szenvedte el. A tavalyi harmadik negyedévben is történt rendkívüli esemény: a befektetési részleg egyik londoni kereskedője engedély nélkül hajtott végre ügyleteket, amelyekkel kétmilliárd dolláros kárt okozott a bankcsoportnak.