Egy nappal korábban jön a fizetés júliustól

Vágólapra másolva!
Az elektronikus átutalásokat gyorsítja fel a jegybank rendelete, amely kötelezővé tette a bankoknak, hogy az utalási megbízásokat 4 órán belül teljesítsék. Ezzel gyorsabban fog megérkezni a fizetés, a cégek pedig tovább használhatják pénzüket, amíg kifizetnek egy számlát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank rendeletben gyorsította fel a belföldi banki utalásokat, így július 1-jétől a pénzintézeteknek 4 órán belül teljesíteniük kell a megbízásokat. Ez többek közt azt jelenti, hogy az utalással adott fizetések hamarabb megérkezhetnek, a vállalkozások pedig kamatnyereséget könyvelhetnek el - írta a K&H Bank közleményében.

A szabályozás a belföldi, forintban és nem papíralapon (például sárga csekken) benyújtott átutalásokra vonatkozik. Ha ilyen ügyletről van szó, akkor már az adott munkanapon, 4 órán belül meg kell érkeznie a pénznek a kedvezményezett számlájára.

"Ez az új szabály csak az elektronikus úton elindított utalásokra lesz érvényes, azaz ha valaki interneten vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül ad megbízást a bankjának, vagy a sárga csekket elektronikus úton fizeti ki" - mondta Mészáros Tibor, a K&H Bank Marketing igazgatóságának vezetője. "Ha valaki a bankfiókban, papíron nyújtja be az átutalási megbízást, arra továbbra is a régi teljesítési szabályok maradnak érvényben" - tette hozzá.

A K&H Bank azt írta, hogy a vállalkozások azért járnak jól a rendszer bevezetésével, mert így ráérnek később, pontosabban az adott napon elindítani az átutalást, hogy kifizessék számlájukat. Vagyis tovább használhatják a pénzüket, ami kamatnyereséggel jár számukra.

A dolgozók számára pedig azt jelenti, hogy júliustól az átutalt munkabérük még az adott nap megérkezik a számlára. Mészáros Tibor egy veszélyre is felhívta a figyelmet: az elindított utalásokat ezután nehezebb lesz visszavonni, ha az ügyfél mégsem szeretné elküldeni a pénzt.