Egész évi magyar recesszióval számol az EBRD

Vágólapra másolva!
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerint Közép-Kelet-Európa gazdasági mutatói javulnak ugyan, de az eurózóna válsága miatt lassul a növekedés a térségben. A bank egész évi recesszióval számol Magyarországon, jövőre az egy százalékot sem éri el a bővülés.
Vágólapra másolva!

Az EBRD, amely Londonban rendezett éves közgyűlésének nyitónapján tette közzé idei második térségi prognózisát, közölte: a tavalyi 4,6 százalék után 2012-ben 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedésre számít a közép-kelet-európai, illetve az egykori szovjet térségbeli, valamint a finanszírozási programokba újonnan bekapcsolódó észak-afrikai és közel-keleti országokban.

A bank pénteki előrejelzése szerint a szélesebb régión belül a közép-európai és a balti gazdaságokban átlagosan 1,6 százalékos növekedés várható az idén, 2013-ban pedig 2,3 százalékig élénkülhet a GDP-növekedés üteme.

Magyarországon az EBRD 2012 egészére 1,0 százalékos gazdasági visszaesést jósol. Ez valamelyes javulás az idei első, januárban közzétett EBRD-prognózishoz képest, abban ugyanis még 1,5 százalékos magyar gyengülés szerepelt 2012-re.

A közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott pénzintézet szerint Magyarországon 2013-ban 0,7 százalékos GDP-növekedés várható.

Pénteki prognózisában az EBRD is kiemelte azt a véleményét, hogy az euróövezeti válság miatt a bank jelenlegi növekedési várakozásaira is további lefelé mutató kockázatok hatnak, mivel ha a valutauniós helyzet bármilyen mértékben romlana az EBRD alapeseti forgatókönyvéhez képest, annak "súlyosan negatív" növekedési következményei lehetnek a bank tevékenységi területét alkotó, átalakuló térség egészében.

Magyarországról a pénteki EBRD-prognózis azt állapítja meg, hogy az új konvergenciaprogram hangsúlyozza a kormányzati elkötelezettséget a költségvetés fenntarthatóságának helyreállítása mellett, bár az adópolitikai lépések "továbbra is terhelik" a külföldi működőtőke-befektetők által Magyarország iránt táplált bizalmat. Az EBRD szerint az új EU/IMF-csomagnak nem csupán a refinanszírozási kihívásokat kell majd kezelnie, hanem elő kell segítenie azt is, hogy a további szerkezeti reformok hitelesek legyenek.