A szegényebbeket sújtja a telefonadó

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a telefonadó nem fogyasztási típusú, hanem vállalati adó lesz, ezért felveti a kérdést, hogy megfelel-e az uniós előírásoknak - fogalmazott Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, aki szerint az adó beszedése is problémás, a szegényebbeket sújtja jobban, és a gazdasági növekedést is hátráltatja. A cég ma közölte negyedéves számait.
Vágólapra másolva!

Most úgy tűnik, a júliusban bevezetendő távközlési adó nem fogyasztási típusú adó, hanem vállalati adó lesz, s ezért felveti a kérdést, hogy konform lesz-e az uniós előírásokkal, illetve megvalósítható-e az egész iparág számára - mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója a társaság gyorsjelentéséről tartott sajtótájékoztatón.

Mattheisen szerint az adó káros lesz az ország versenyképességére, és felmerül annak a kockázata is, hogy a kormány jövőre be tudja-e szedni a remélt 52 milliárd forintos távközlési adót. Különösen azért, mert mai formájában inkább a kevésbé tehetőseket érinti.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, túl korai még bármit is mondani a távközlési adóról, mivel nem lehet látni, hogyan hat az üzleti eredményre. Pozitív hatást azonban nem vár tőle. Kifejtette, hogy az adó fizikai megvalósítása nagyon sok kérdést vet fel az egész iparág számára. Az új adó a társaság számításai szerint összehasonlítható lesz az eddigi különadóval: a vállalat tavaly 24 milliárd forint különadót fizetett. Kérdésekre válaszolva hozzátette, az új adó teher lesz az ügyfelek és a szolgáltatók számra is, s nem segíti elő a gazdasági növekedést.

Nagyobb bevétel, kisebb eredmény az első negyedévben

A társaság első negyedéves konszolidált eredményeiről elmondta, csoportszinten elégedettek az eredményekkel, s látnak pozitív jeleket Magyarországon is. Hozzátette, továbbra is kihívásokkal teli a jövő, de az egyik biztató jel az, hogy az energia-üzletág jól megy. Az első negyedévben az innen származó bevétel 6 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban ez 0,7 milliárd forintot tett ki, tavaly egész évben pedig 4,5 milliárd forintot.

A Magyar Telekom Nyrt. 13,018 milliárd forint nettó profitot ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 15,167 milliárd forinttal, a csökkenés oka a 6 százalékkal alacsonyabb - kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti - eredmény (EBITDA) és a magasabb nyereségadó volt, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése. A Portfólió.hu által megkérdezett elemzők lényegében hasonló, 13,2 milliárd forint eredményt vártak.

A társaság konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült tőzsdei gyorsjelentése szerint a bevétel az első negyedévben 146,648 milliárd forint volt, ami 2,9 százalékkal több az egy évvel korábbi 142,507 milliárd forintnál.

A társaság az első negyedévben 6,1 milliárd forint távközlési adót fizetett be, szemben az egy évvel korábbi 6,4 milliárddal. A Telekom-részvényekkel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír szerdán 466 forinton zárt, míg az elmúlt egy évben 465 és 596 forint között mozgott.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.