Vidéken a Coop, Pesten a CBA jöhet a Match helyére

Vágólapra másolva!
A Match-Profi hálózat megvásárlásához az MFB nyújt majd hitelt a Coopnak és a CBA-nak - írja a pénteki Napi Gazdaság piaci információkra hivatkozva. A lap szerint a CBA a hálózat fővárosi és több Pest megyei üzletét kapná meg, míg a vidéki boltok a Coophoz kerülnének.
Vágólapra másolva!

Célegyenesbe érkezett a CBA-Coop tandem és a Match-Profi hálózat közötti megállapodás - írja a pénteki Napi Gazdaság hivatalosan meg nem erősített piaci információkra hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy a Match-Profi hálózat megvásárlásához az MFB nyújt majd hitelt, kérdés azonban, milyen konstrukcióban.

A Napi Gazdaság szerint a Coop fedezet szempontjából jobban áll, mint a CBA. Egyrészt a Coop Hungary Zrt.-nek vannak használható vagyonelemei, míg a CBA Kereskedelmi Kft. elsősorban a franchise-hálózat összefogásáért és marketingjéért felelős, tehát elsősorban a tulajdonosnak kellene saját vagyonelemet felkínálniuk a fedezethez.

A gazdasági napilap úgy tudja, a CBA a Match-Profi hálózat fővárosi és több Pest megyei üzletét kapná meg, míg a vidéki boltok a Coophoz kerülnének - ám valószínűleg lesznek majd átfedések attól függően, hogy egy-egy régióban ki az erősebb. Legutóbb arról beszélt a Coop, hogy legkésőbb ebben a hónapban bejelenthetik az adásvétel megkötését, jóllehet korábban arról is szó volt, hogy már ezen a héten sor kerül rá - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

Tavaly év végén röppent fel a hír, hogy a CBA vevő lenne a Profi és a Match hálózatára is, ha a tulajdonos Louis Delhaize-csoport valóban megszabadulna magyarországi érdekeltségeitől. A hírt a CBA kommunikációs igazgatója is megerősítette, mint akkor elmondta, a CBA komolyan elgondolkodna a hálózatok megvásárlásán, ha kiderülne, hogy nem piaci pletykáról van szó, és valóban eladósorba kerülnének. Fodor Attila szerint fontos lenne a hazai kézben lévő élelmiszer-kereskedelem arányának növelése, mert az jelentősen elmarad a Nyugat-Európában szokásostól.

A Napi Gazdaság ezt követően arról írt, hogy a Coop és a CBA közös céget alapított annak érdekében, hogy felvásárolják a Delhaize-csoporthoz tartozó kereskedelmi láncokat.