BMW-gyár épülhet Miskolcon

Vágólapra másolva!
Miskolcon vagy Kassán létesíthet új gyárat a német BMW egy német lap szerint. A lap úgy tudja, hogy a magyar és a szlovák vezetés is igyekszik megnyerni magának az autóipari vállalatot.
Vágólapra másolva!

Új autógyárak építését tervezi a BMW, a német társaság Kelet-Európában is vizsgálja a lehetséges helyszíneket a beruházásokhoz, közöttük Miskolc neve is felmerült - írta pénteken a Handelsblatt. A német üzleti lap szerint a magyar és a szlovák vezetés is igyekszik megnyerni a BMW-t, és egyaránt azt szorgalmazzák, hogy az ország elmaradott keleti térségében hajtsák végre a munkahelyeket teremtő és csúcstechnológiát meghonosító beruházást. Szlovákiából Kassa, Magyarországról Miskolc szerepel a lehetséges helyszínek között.

A BMW az eladott kocsik számát a tavalyi 1,67 millióról 2016-ra 2 millióra kívánja emelni, e cél elérését szolgálja a gyártókapacitás bővítése. A beruházás vagy beruházások helyszínéről az idén ősszel dönthetnek. A cég egyszer már - 2001-ben - foglalkozott a gondolattal, hogy Szlovákiában épít gyárat, de végül a volt NDK-ban fekvő Lipcsét választotta - írta a Handelsblatt.

Az autógyártó cégnek az importot terhelő adók és vámok, valamint az árfolyamkockázatok elkerülése érdekében oda kell telepíteniük gyártókapacitást, ahol el is tudják adni a kocsikat. Kínában például május végén adják át a második BMW-gyárat, a leginkább valószínűnek pedig az tűnik, hogy legközelebb Brazíliában vagy Mexikóban építenek új üzemet - írta a Handelsblatt.

A külgazdaságért felelős miniszterelnöki megbízott, Becsey Zsolt még novemberben azt mondta, hogy tucatnyi külföldi nagyberuházásról tárgyal a kormány, és ezek között autóipari és mezőgazdasági beruházás is szerepel. Miskolc neve korábban felmerült a Mercedes esetében is. Kecskemét mellett a cég szerbiai és lengyelországi helyszínnel is szemezett, de Miskolc is pályázott, végül Kecskemétre esett a választás.