Baromfiról üzletelt a kormány a szaúdiakkal

Vágólapra másolva!
Mezőgazdasági együttműködésről tárgyalt Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter szaúd-arábiai partnerével Budapesten. A két ország közös holdingot hozhat létre állattenyésztésre és növénytermesztésre, de más területek is szóba kerültek az agráriumból.
Vágólapra másolva!

Mezőgazdasági együttműködésről tárgyalt Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési és Fahd bin Abd ar-Rahman bin Szulejman Balkunajm szaúdi mezőgazdasági miniszter Budapesten, és több közös projekt elindításának lehetősége is szóba került.

Többek között tárgyaltak egy közös magyar-szaúdi holding létrehozásáról, amely szarvasmarha- és baromfi-tenyésztésre, illetve növénytermesztésre jönne létre.

Fazekas Sándor közös projektek indítására lát lehetőséget a bioenergia-termelés és a takarmány-előállítás terén is. Szaúdi kollégája azzal egészítette ki, hogy Szaúd-Arábia édesvízben szegény ország, így ezért is érdekelt a mezőgazdasági együttműködés kiszélesítésében Magyarországgal. Jelezte, hogy a szaúdi mezőgazdaság számít a világ élvonalába tartózó magyar agrárium eredményeinek hasznosítására.

Fazekas Sándor utalt arra, hogy a szaúdi miniszter külön is figyelmébe ajánlotta a külföldi befektetésekkel foglalkozó szaúdi befektetés-fejlesztési ügynökséget. A miniszter hozzáfűzte, hogy Magyarország a kapcsolatok fejlesztésének ösztönzésére kereskedőházat kíván létrehozni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Abdallah bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia királya tavaly találkozott és tárgyalt többek között gazdasági együttműködésről, Fazekas pedig Fahd bin Abd ar-Rahman bin Szulejman Balkunajm meghívására Szaúd-Arábiába fog látogatni további egyeztetésekre. A kormányzat szándéka közt a magyar állampapírok értékesítése is szerepelt.