Az MFB vezére nem talál kivetnivalót egy Fidesz-közeli cég finanszírozásában

Vágólapra másolva!
Vannak helyzetek, amikor a Magyar Fejlesztési Banknak a kereskedelmi bankok helyére kell lépnie, mondta Baranyay László, az állami bank elnök-vezérigazgatója a Heti Válasznak. A Takarékbankot megvennék, de túl is adnának rajta. A kínai fejlesztési bankkal való együttműködésen gőzerővel dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy az általa vezetett Magyar Fejlesztési Bank egy jól működő, magyar tulajdonban lévő, ismert tulajdonosi szerkezetű vállalkozást finanszíroz, amelyben még véletlenül sincsenek offshore hátterű szereplők - mondta Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjúban a Nyerges Zsolt Fidesz-közeli vállalkozó vezette Közgépnek nyújtott 34 milliárd forintos hitellel kapcsolatosan.

Baranyay elárulta azt is, hogy miközben a Takarékbank megvételéről tárgyal a külföldi tulajdonossal az MFB, csak átmenetileg venné át kereskedelmi bankok szerepét. "Az MFB-csoportnak nem feladata, hogy a kereskedelmi bankok helyett járjon el. Vannak viszont helyzetek, amikor átmenetileg muszáj a kereskedelmi bankok helyére lépnünk. A Takarékbank külföldi tulajdonosával valóban tárgyalásokban vagyunk, eredmény a közeljövőben várható."

Az MFB vezetője ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a Széchenyi, illetőleg a Gránit Bank az MFB köréhez kapcsolódna, de megerősítette, hogy ezekkel a pénzintézetekkel közvetlenül a kormány tárgyal.

Az agrárbank megalakítására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy az még a kidolgozás szakaszában tart, így arról sincs döntés, hogy milyen paraméterekkel fog rendelkezni, milyen feladatokat fog ellátni és átvenni az MFB-től.

Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a MFB-nél most gőzerővel azon dolgoznak, hogy a Kínai Fejlesztési Bankkal aláírt egymilliárd eurós fejlesztési hitelkeretet minél több konkrét projekttel és tartalommal sikerüljön megtölteni, ezért átmenetileg csúszik az MFB Kínában tervezett kötvénykibocsátása.