Az IMF is többet vár a kormánytól

Vágólapra másolva!
Az EKB után a Nemzetközi Valutaalap is közölte, hogy további lépésekre van szükség a magyar jegybank függetlenségének a biztosításához.
Vágólapra másolva!

A jegybanktörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljáráson túlmutató lépésekre szükségesek Magyarországon - idézi a portfolio.hu Gerry Rice-t, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóját.

Az IMF igazgatója csütörtök délutáni washingtoni sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek a magyar hatóságokkal azokról a lépésekről, amelyekkel biztosítható a jegybank függetlensége.

Az EKB szerint is van még tennivaló

Gerry Rice nyilatkozata előtt hasonlóan reagált a jegybanktörvény módosítására az Európai Központi Bank. Az eurózóna jegybankja szerint tartalmaz néhány előrevivő lépést a jegybanktörvény módosítása, de összességében ez még mindig kevés lesz a jegybanki függetlenség teljes visszaállításához.

Az EKB kifogásolja, hogy a kormány meghagyná annak a lehetőségét, hogy új alelnököt és rajta kívül még egy új monetáristanács-tagot nevezhetne ki a kormányoldal. Ezzel a kormány képes lenne befolyásolni a jegybanki döntéshozatalt. Ugyancsak aggályosnak tartja Frankfurt, hogy a monetáris tanács nemcsak monetáris politikai döntéseket hoz, hanem annak a végrehajtását is magához vonhatja, és saját magát is felügyelheti .Az EKB arra tesz utalást, hogy ezeket a problémákat még a hétfői zárószavazáson orvosolni kellene, máskülönben a jegybanki függetlenség - amely felett őrködik az EKB - nem látszik biztosítottnak.