Olcsóbban hiteleznek Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Nyolc százalék alá estek a hozamok a csütörtöki állampapír-aukción, miután a meghirdetett mennyiségnél jóval nagyobb volt a kereslet a három-, az öt- és a tízéves államkötvényekre - derül ki az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) honlapján közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

A 20 milliárdos értékben meghirdetett hároméves lejáratú papírokra 60,1 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, ebből az ÁKK 30 milliárdnyit fogadott el. Az átlaghozam - az a kamatszint, amelyért cserébe a befektetők hajlandók pénzt kölcsönadni a magyar államnak - 7,7 százalékos volt. Egy hónappal ezelőtt ennél egy százalékponttal magasabb volt a hozamszint.

Az ötéves kötvényekből kétszer annyit vásároltak volna, mintamennyit az ÁKK meghirdetett, így a tervezett 15 milliárdos mennyiséget értékesített. A hozamok ebben az esetben is jelentősen csökkentek, 8,91-ről 7,82 százalékra.

A tízéves kötvényekre a meghirdetett mennyiség háromszorosa, 36,16 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, végül 18 milliárd forint értékben kelt el belőlük. Az átlaghozam éppen alatta maradt a 8 százaléknak (7,99), noha egy hónapja még 9,04 százalék volt.

A befektetők megnövekedett érdeklődése a magyar állampapírok iránt - és az ebből következő, olcsóbb hiteleket jelentő hozamesés - vélhetően arra vezethető vissza, hogy az Európai Bizottság zöld utat adott a magyar kormány és az IMF közötti hivatalos hiteltárgyalásoknak. A kormánynak ugyanakkor még több feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy az egyeztetés valóban meginduljon.