Államosítással védi bankját Spanyolország

Vágólapra másolva!
Majdnem többséget szerzett a spanyol állam az ország harmadik legnagyobb bankjában azzal, hogy az állami támogatást normál részvényekké alakították át. Az unió viszont nem szeretne zombibankokat, vagyis olyanokat, amelyek csak az állam köldökzsinórján képesek fennmaradni.
Vágólapra másolva!

Az eszközállományát tekintve harmadik legnagyobb hazai bankban szerzett 45 százalékos tulajdonrészt a spanyol állam - írta a Financial Times. Valójában annyi történt, hogy a korábbi állami tőketámogatást átalakították rendes részvényekké, így az állam tulajdonrészt szerzett a bankokban.

A Bank of Spain bejelentette, hogy 4,47 milliárd eurónyi állami támogatás vált részvénnyé, amely "a leginkább előnyös változat volt a bank pénzügyi épségének megőrzésére". A spanyol gazdasági tárca is a fizetőképesség megőrzésének szükségességéről beszélt, illetve arról, hogy meg kell nyugtatni a betéteseket. "A kormány garantálja a teljes bankrendszer stabilitását" - ezt már Mariano Rajoy kormányfő közölte.

Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa csütörtökön viszont azt jelentette be, hogy az állami támogatások nem jelenthetik azt, hogy életképtelen bankok maradjanak fenn csak azért, mert az állam segíti őket. Joaquín Almunia nem óhajtja enyhíteni a gyengélkedő bankok állami támogatására vonatkozó uniós szabályokat.

"Ragaszkodni fogok ahhoz, hogy a bankok végül is visszafizessék az államnak az adófizetők pénzét" - mondta Joaquín Almunia a takarékbankok nemzetközi intézetének kongresszusán, a marokkói Marrákesben.

A bizottság jelenleg 20 vizsgálatot folytat bankoknak nyújtott állami támogatással kapcsolatban, köztük a belga Dexia és a német BayernLB ügyét. A pénzügyi válság miatt Brüsszel speciális szabályokat vezetett be a pénzügyi szektor állami támogatásának terén, de Almunia hangsúlyozta, hogy ezeket nem lehet a végtelenségig fenntartani, és nem jelentenek biankócsekket gyenge, életképtelen bankok teremtésére.

"Nem engedhetünk meg magunknak zombibankokat, amikor a növekedésért harcolunk. Szikárabb, átláthatóbb és egészségesebb bankrendszert akarunk" - mondta.