A visszatartott áfa miatt lett óriási a költségvetési többlet

Barikádharcra készül Orbán a villámköltségvetéssel
Vágólapra másolva!
Áprilisban az egy évvel korábbinak a másfélszeresére rúgott az áfabevétel. A 16 százalékos, adójóváírástól megtisztított személy jövedelemadó szintén sok pénzt hoz.
Vágólapra másolva!

Javarészt a visszatartott áfa miatt lett nagyon szép az áprilisi költségvetési egyenleg - ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium részletes adataiból.

A múlt hónapban mindenkit meglepett, hogy hatalmas, 290 milliárd forintos többletet produkált az államháztartás. Akkori cikkünkben azt gyanítottuk, hogy ebben elsősorban annak lehetett nagy szerepe, hogy februártól új rend van az áfa-visszatérítésnél. Eddig fő szabály szerint a visszaigényelt áfát 30, illetve egymillió forint felett 45 nap alatt adta vissza az állam a jogosult cégeknek. Februártól viszont már 75 napot ülhet a pénzen az állam, és csak akkor kell 30, illetve 45 nap alatt visszautalnia az adóhatóságnak a vállalkozások jussát, ha azok maradéktalanul kifizették a beszállítóikat. Mivel a cégek körében elterjedt a körbetartozás, a többség csúszik a beszállítójuk kifizetésével, ezért gyakorlatilag az esetek nagy részében az állam két és fél hónapig is magánál tarthatja a visszajáró áfát.

Ezt a feltételezésünket megerősítik az NGM közleményében szereplő számok és mondatok. A tavalyi áprilisihoz képest bő 150 milliárd forinttal több áfabevétele lett az államnak idén. (Idén a tavalyi áfabevétel másfélszerese jött össze.) Az államnak 78 milliárd forinttal kellett kevesebb visszakért áfát kifizetnie, és 75 milliárd forinttal több áfa folyt be a 25-ről 27 százalékra megemelkedett áfakulcs miatt.

Nem csak az áfasor tartalmaz érdekességet. A személyi jövedelemadónál is érdemi növekedést látunk. Idén áprilisban 13 milliárd forinttal, 12 százalékkal több szja-bevétele volt az államnak, mint tavaly ilyenkor. Az NGM elismeri, hogy "a magasabb teljesülés hátterében a 16 százalékos, adójóváírás nélküli arányos egykulcsos adórendszer, valamint az elvárt béremelések hatása áll".

Az egykulcsos - valójában két adóterhet jelentő - szja- rendszerrel idén adócsökkentés alig valósul meg. Ha nem csak egy hónap, hanem az év elejétől eltelt négy hónap adatát nézzük, azt látjuk, hogy tavaly 476, idén 491 milliárd forint bevétele származott ebből a kormánynak. Ez 15 milliárd forintos, 3,1 százalékos bővülés. Az első négy hónapban 5 százalék feletti infláció volt, vagyis ha ezzel korrigáljuk a számokat, akkor azt látjuk, hogy az idei adóváltozások csak minimálisan mérsékelték az szja-terhet.