A kormány nem mond le az év közbeni adóötletelésről

Vágólapra másolva!
A kormány akaratával egyezően nem engedte a parlamentnek tárgyalni sem a költségvetési bizottság kormánypárti többsége azt az LMP-s törvényjavaslatot, amely kikötötte volna, hogy évente csak kétszer, január és július elsején lehet adót emelni, új adót bevezetni. Fél éve a kormány még másképp gondolkodott, de már úton van az évközi adócsomag.
Vágólapra másolva!

A parlament költségvetési bizottságának kormánypárti többsége, a kormány akaratával egyezően, lesöpörte az asztalról azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna, hogy év közben lényegében bármikor lehessen adót emelni vagy új adót bevezetni.

Két LMP-s képviselő, Scheiring Gábor és Vágó Gábor április végén egy törvényjavaslatot nyújtott be, amely "Az évközbeni adóötletelés tilalmáról" nevet viseli. A javaslat kikötné, hogy adót emelni, adószabályokat szigorítani, új adót bevezetni csak év elején és július 1-jén lehetne, és legalább 45 nappal az életbe lépés előtt már ki kell hogy legyen hirdetve a törvény. Egy kivételt adnának ez alól: ha súlyos az államháztartási helyzet, és pótköltségvetést kell készíteni, akkor bármikor lehet adószabályt szigorítani, de akkor az életbe lépés előtt 60 napnak el kell telnie.

A törvényjavaslatot a parlament nem fogja tárgyalni, mert a főbizottság, a költségvetési bizottság hétfői ülésén még a tárgysorozatba való felvételt sem támogatta a kormánypárti többség. Az ülésen jelen volt a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője, aki a kormányt képviselte. Az osztályvezető elmondta, hogy általában a célt, hogy kiszámítható legyen a jogalkotás és az adótörvények, támogatják, de még mindig válság van, ezért az időzítést rossznak tartják, nem szeretnék, ha a parlament elfogadná a törvényjavaslatot.

Ősszel még egészen másképp gondolkodott a kormány. Előkészítették és benyújtották a gazdasági stabilitási törvényjavaslatot (29-es és 31-es paragrafus), amely úgy szólt, hogy adót emelni, új adót bevezetni csak január 1-jén lehet. Ezt csak akkor lehet felrúgni, ha recesszió van. A parlamenti tárgyalás során azonban egy kormánypárti módosítóval kiiktatták azt a részt, amely az évi egyszeri, év eleji adóemelést, adóbevezetést írta elő. A stabilitási törvény január 1-jén úgy lépett hatályba, és így szól ma is, hogy lényegében bármikor lehet adót emelni, új adót bevezetni.

Ezt a lehetőséget pedig meg is ragadja a kormány. A minap került fel a kormány honlapjára egy év közi adócsomag-tervezet, amely tucatnyi adótörvénybe nyúlna bele. A kormány azt is jelezte, hogy egy új adót, a telefonadót júliusban bevezetné, igaz, lehet, hogy pár hónap csúszás lesz ebből.