Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács nem támogatta Tarnai Richárd KDNP-s politikus kormányhivataloknak több pénzt biztosító módosító javaslatát, mert a képviselő nem jelölte meg a többlet forrását.
Vágólapra másolva!

Nem adott előzetes hozzájárulást a Költségvetési Tanács (KT) ahhoz a már elfogadott KDNP-s módosító indítványhoz, amely a javasoltnál is több pénzt biztosítana a büdzsében a kormányhivataloknak.

Fideszes képviselők még április végén terjesztették be a költségvetés módosítására tett javaslatukat az új szabálysértési törvény rendelkezései miatt, ugyanis a parlament korábbi döntése alapján április 15-től az általános szabálysértési hatóság a települési jegyző helyett a kormányhivatal. Indítványuk a helyi önkormányzatok foglalkoztatásában álló és a kormányhivatalok állományába kerülő köztisztviselők bérének fedezetéhez szükséges, nagyjából 1 milliárd forintos átrendezést hajtja végre. Ehhez a KT megadta a támogatást, azonban Tarnai Richárd KDNP-s képviselő módosítójához nem.

A kormánypárti politikus azt javasolta, hogy mivel a szabálysértési hatáskör új feladatot jelent a kormányhivataloknak, ki kell alakítani egy új irányítási és infrastruktúrarendszert is, amelynek többletköltségei vannak. Ennek megfelelően biztosítani kell többek között a szabálysértési eljárás lefolytatásához szükséges informatikai eszközöket, a szabálysértési bírság megfizetéséhez szükséges csekkeket és a helyszíni eljárás lefolytatásával felmerülő többletköltségeket - indokolta a képviselő, hogy szerinte miért kell a fideszes képviselőtársai által javasoltnál több száz millió forinttal több pénzt juttatni a kormányhivataloknak.

A KT szerint azonban a javaslat ugyan formailag megfelel az államadósság-szabálynak, ugyanakkor érdemben nem bírálható el, mivel nem vezeti le az egyéb költségvetési bevételeknél a 288,8 millió forintos többletbevétel jogcímét és forrását. "Komoly aggályt támaszt, hogy a bevételi előirányzat nagyságrendje nem ismert, így előfordulhat a bevételek előirányzattól való elmaradása, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a költségvetési hiány alakulását, amely kihat az államadósság alakulására is" - figyelmeztetett a testület, amely ezért nem adott előzetes hozzájárulást a módosító indítványhoz.