44 százalékos munkanélküliség sújtja Boszniát

Vágólapra másolva!
Csaknem minden második bosnyák embernek, aki munkát akar vállalni, nem sikerül munkához jutnia. A világon idén 200 millióan lesznek munka nélkül, ilyen sokan soha nem voltak állás nélkül.
Vágólapra másolva!

Boszniában a 44 százalékot is túllépte a munkanélküliség április végén - közölte az ország munkaügyi hivatala. Ez azt jelenti, hogy 540 ezren voltak állás nélkül a balkáni országban. A globális válság hatására 2009-ben Bosznia hazai összterméke (GDP) 2,9 százalékkal zsugorodott, 2010-ben szerényen, 0,7 százalékkal nőtt. A múlt évről még nincs adat. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idei évre vonatkozó gazdaságnövekedési előrejelzését 3 százalékról 0,7 százalékra változtatta a közelmúltban.

Nem Bosznia az egyedüli, amelyik a magas munkanélküliséggel küzd. Európában a spanyoloknál megközelítette a 25 százalékot az állástalanok aránya. Magyarországon 11 százalék fölött jár a ráta, és a jegybank, az IMF, és az OECD előrejelzése szerint is évekig ezen a magas szinten fog maradni.

A 2008 őszén kirobbant világgazdasági válságban soha nem látott szintre nőtt a munkájukat elveszítők száma. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet minapi elemzése 200 millióra tette az idén munkát nem találók számát. A 25-49 évesek közül ötből kettő munkanélküli már legalább egy éve hiába próbál állást találni.