NGM: Nem adóztatjuk a telefonadót

Vágólapra másolva!
Egy adótanácsadó cég felvetette, hogy a telefonadó az eredeti 2 forint helyett az áfaterhelés miatt 2,5 forint lehet. A szaktárca az [origo]-val közölte, az adó mértéke nem emelkedik.
Vágólapra másolva!

"A távközlési szolgáltatási adóra nem épül rá az általános forgalmi adó" - közölte az [origo]-val a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután arról érdeklődtünk, hogy a hétfőn bemutatott második Széll Kálmán-terv szerint az idén júliustól életbe lépő telefonadó összege az áfával emelkedik-e.

Szerdán Kalocsai Zsolt, az RSM DTM adótanácsadó cég vezetője írta azt a blogján, hogy az adókivetés logikája alapján a fogyasztókra háruló végső teher valójában 2,54 forint lehet a tervben szereplő 2 forint helyett. A szakember ezt azzal indokolta, hogy a telefonadóra rárakódhat a 27 százalékos általános forgalmi adó is. Úgy vélte, az az ellenvetés, hogy erre nem kerülhet sor - mert egy adót terhelnek újabb adóval - meglehetősen gyenge lábon áll, üzemanyagok jövedéki adóját is terheli áfa.

A hivatalos kormányzati elképzelés szerint a telefonadó minden megkezdett perc és elküldött sms/mms után 2 forint lesz, és idén év közepén már életbe is lép. Az adó idén 30, jövőre 52 milliárd forinttal gyarapíthatja az államot.