Márciusban nőtt az államadósság

Vágólapra másolva!
Bő 240 milliárd forinttal nagyobb volt március végén az államadósság forintban mérve, mint egy hónappal korábban. A forint gyengülése is szerepet játszik ebben, de az új forintállampapír-kibocsátás is rátett egy lapáttal.
Vágólapra másolva!

Március végén 20826 milliárd forinttal tartozott az állam a hitelezőinek, derül ki az Államadósság Kezelő Központ adataiból. Ebben nincs benne az önkormányzatok adóssága, arról csak jövőre lesznek nyilvános statisztikák.

A március végi adat 240 milliárd forinttal haladja meg a februárit.

Egy hónap alatt mind a forintban felvett, mind a devizában (euróban és dollárban) felvett adósság forintban kifejezett értéke nőtt. A forintadósság az állampapír-kibocsátás miatt ugrott meg, a devizaadósság emelkedésében az új kibocsátás mellett szerepet játszik a forint gyengülése is. A Portfolio.hu emlékeztet arra, hogy március végén 6 forinttal volt drágább az euró, mint februárban.

Februárban is nőtt az adósság. Az újra növekvő államadósság azonban nem éri el a történelmi csúcsot, amelyet tavaly november végén ért el, akkor 21426 milliárd forinton tetőzött a forintban számolt adósság.

Idén februárban az IMF-nek durván 180 milliárd forintnyi törlesztést kifizetett az állam, de ennek ellenére nőtt a devizában fennálló tartozás.