Május közepétől lehetünk Facebook-tulajdonosok

Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva vezetik be a Facebook cég részvényeit az amerikai Nasdaq tőzsdére. 5-10 milliárd dollárnyi friss tőkét vár a 100 milliárd dollárra becsült vállalat.
Vágólapra másolva!

Május 17-én megy tőzsdére a Facebook - írja a techcrunch.com portál. Ez egybevág a CNBC információival is, a hírtelevízió korábban arról tudott, hogy május 17-én vagy egy héttel később vezethetik be a tőzsdére a cég részvényeit.

A részvényeket a Nasdaq-ra, a technológiai cégek papírjaval kereskedő amerikai tőzsdére vezetik be. A részvénykibocsátásból 5 és 10 milliárd dollár közötti friss tőkét remél a cég, amelynek értékét 100 milliárd dollár körüli összegre taksálják.

A részvénybevezetés akkor lehet egy hónap múlva, ha az amerikai hatóságok mindent rendben találnak, és zöld utat adnak a fotómegosztásra specializálódott Instagram cég felvásárlására.

A Facebook tavaly egymilliárd dollár (222 milliárd forint) nyereséget könyvelhetett el, bevétele 3,71 milliárd dollár volt, ez 85 százalékban reklámokból jött össze.

A céget a Harvard Egyetem kollégiumi szobájában alapító Marck Zuckerbergnek a tőzsdei bevezetéshez beadott dokumentumok alapján 28 százalékos részesedése van a Facebookban, de 57 százalékos szavazati joggal rendelkezik. A Wall Street Journal korábban úgy számolt, hogy a tőzsdei bevezetés után Zuckerberg a világ kilencedik leggazdagabb emberévé válhat a Forbes magazin listáján.