Kérdőre vonták az Erzsébet-utalvány miatt a párizsi nagykövetet

Erzsébet-utalvány, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, hideg és meleg étkezési utalvány, cafeteria
Vágólapra másolva!
Az étkezési utalványokkal foglalkozó francia cégeket érintő ügyek miatt bekérették a francia külügyminisztériumba Trócsányi László párizsi magyar nagykövetet. A francia külügy szerint aggodalmukat fejezték ki a magyar hatóságok által teremtett  "piaci feltételeket illetően".
Vágólapra másolva!

Bekérették pénteken Trócsányi László párizsi magyar nagykövetet a francia külügyminisztériumba az étkezési utalványokkal foglalkozó francia cégeket érintő vitás ügyek kapcsán. Párizs álláspontja szerint Magyarország nem tartja tiszteletben az Európai Unióban érvényes szabadkereskedelmi szabályokat, és bünteti a francia vállalatokat.

"Bekérettük Magyarország párizsi nagykövetét a külügyminisztériumba, hogy kifejezzük aggodalmunkat azon piaci feltételeket illetően, amelyeket a magyar hatóságok teremtettek a külföldi befektetőknek, többszöri törvénymódosításokat követően, s amelyek francia vállalatokat is érintenek, elsősorban az étkezési utalványok ágazatában" - olvasható a francia külügyminisztérium honlapján közzétett közleményben.

"Az (európai) szerződések védelmezőjeként az Európai Uniónak kell állást foglalnia a belső piaci szabályok tiszteletben tartásáról. Arra is felszólítjuk a magyar hatóságokat, hogy folytassanak konstruktív párbeszédet az érintett vállaltokkal, a szabályok tiszteletben tartásával, valamint abban a baráti és európai együttműködési szellemben, amely a Franciaország és Magyarország közötti kapcsolatokat jellemzi" - fogalmaz a francia külügyminisztérium.

Trócsányi László nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy a megbeszélésen arról tájékoztatta a francia külügyminisztérium munkatársait, hogy a magyar kormány kijelölt képviselői és a három érintett francia cég, a Cheque Déjeuner, a Sodexo és az Edenrend között jelenleg folynak a tárgyalások a megállapodás elérése érdekében.

Sarkozy és Orbán levelezett egymással

A Magyar Narancs január elején arról írt, hogy a francia cégek magyarországi helyzetéről váltott levelet egymással Nicolas Sarkozy francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A hetilap ismertette honlapján Sarkozy 2011 novemberi, párizsi keltezésű levelét, amelyben felidézte, hogy korábban, 2010 végén tájékoztatta Orbán Viktort azokról a nehézségekről, amelyekkel több francia vállalat is találkozott magyarországi tevékenysége során, s amelyek "aggodalmat keltettek bennük". Akkor megállapodtak abban - folytatta -, hogy megbíznak két közvetítőt a "nehéz ügyek rendezésének megkönnyítésével".

A francia elnök szerint közel egy évvel e kezdeményezés elindítása után megállapítható, hogy a közvetítők, Madarász László és Paul-Henri Ravier tevékenysége pozitív volt, amint arról közös jelentésük is tanúskodik. A francia elnök kiemelte ugyanakkor, hogy nem minden kérdést sikerült megoldani. Sarkozy nem titkolta aggodalmát a közszolgáltatások koncessziójával - például Budapest vízszolgáltatását vagy az energiaszektort érintően -, illetve az étkezési jegyekkel kapcsolatban.

A nemzetgazdasági tárca február 20-án indokolatlannak nevezte az Erzsébet-utalvány uniós vizsgálatát. Az MTI azt követően kérdezte a tárcát, hogy nyilvánosságra került: az Európai Bizottság vizsgálja az újonnan bevezetett magyar étkezési utalványokat, miután magyar sajtóértesülések szerint az európai uniós végrehajtó testülethez panasz érkezett egyes piaci szereplőktől.

Az NGM hétfői közleményében ismertette, hogy az Európai Bizottság EU Pilot program keretében megkereste a magyar hatóságokat az étkezési utalványok rendszerének egyes kérdéseivel kapcsolatban. A közlemény szerint az Erzsébet-utalványt a magyar kormány elsődlegesen szociálpolitikai eszköznek tekinti. Az utalvány forgalmazásának hasznát ugyanis a kibocsátó MNÜA teljes egészében szociális üdültetésre és egyéb szociális programok megvalósítására fordítja. Ezt a juttatást a korábban az üdülési csekk rendszerét működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátja ki. Az Erzsébet-utalvány működése hasonló az üdülési csekkéhez, amellyel kapcsolatban a Bizottság soha nem emelt panaszt - írták.