Kőkemény meccsek várnak az első menetet kihúzó Orbánra

Vágólapra másolva!
Politikai győzelem a magyar kormány számára, hogy az EU hozzájárult az IMF-fel folytatott hiteltárgyalások megkezdéséhez - értékelték a helyzetet az [origo]-nak nyilatkozó elemzők. Kérdéses azonban, hogy mi volt az engedékenység ára, és hogy az eddig visszafogott IMF milyen elvárásokkal szembesíti a kormányt. Az elemzők szerint a  feltételek egy része politikailag drága lehet Orbánnak, de arra tippelnek, hogy végül belemegy az üzletbe. A kormány gyors megállapodásra számít.
Vágólapra másolva!

"Olyan ez, mint amikor egy jól felrázott pezsgőspalackból kihúzzák a dugót. Hirtelen nagyon sok pezsgő kiömlik, de azért még marad egy kevés az üvegben. Ezt látjuk most a befektetők reakcióján is, a kockázatokat villámgyorsan elkezdték kiárazni, a forint erősödik, lavinaszerű rali indult a forinteszközök piacán, de mivel a tárgyalások még korántsem lefutottak, marad egy kis kockázat a palackban" - fogalmazott Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután az Európai Bizottság bejelentette, kezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal. Ugyanilyen óvatos a hozzáállása Samu Jánosnak, a Concorde makroelemzőjének is, aki szerint a hiteltárgyalások kilátásba helyezése, messze nem azonos azzal, hogy sikeresen le is zárulnak a konzultációk, és pénzt is kaphat Magyarország.

"Egyértelműen pozitív a mai döntés, és nagy meglepetés is, valódi lépés a megállapodás irányába, amelynek érdekében azonban még mindkét félnek lépéseket kell tennie" - írta gyors kommentárjában Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci közgazdásza, aki végigkísérte az elmúlt időszakot vészjósló és csalódott elemzéseivel. Most azt írja, nem gondolta volna, hogy az Európai Bizottság megelégszik "politikai biztosítékokkal", és nem követel meg további konkrét kormányzati lépéseket a tárgyalások megkezdéséhez.

Politikai siker

Török szerint a befektetők részéről érzékelhető eufóriát persze részben az indokolja, hogy a kormány és az Európai Bizottság között kifejezetten elmérgesedett a vita, és kezdett általánossá válni a félelem, hogy akár meg is hiúsulhatnak a hiteltárgyalások. Ennek szerinte nem volt racionális gazdasági, gazdaságpolitikai alapja, de úgy látja, hogy az utóbbi időben összekeveredtek a politikai és a gazdasági ügyek. Mint mondja, a magyar kormány hozzáállása miatt a külső gazdasági környezet romlásával párhuzamosan eluralkodott a csalódottság, és óriási kockázati prémium épült be az árakba.

Sietős a kormánynak

Pleschinger Gyula nem zárja ki, hogy Magyarország még az IMF/EU-hitelmegállapodás megkötése előtt kilép a nemzetközi kötvénypiacra. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy szerdai háttérbeszélgetésen elmondta: "rossz üzenetnek" tartaná, ha a kötvénykibocsátás a tárgyalások megkezdését is megelőzné. Az államtitkár szerint informális értesülései alapján a hiteltárgyalások megkezdődhetnek, amint a magyar parlament jóváhagyja a jegybanktörvénynek az Európai Unió által kívánt módosítását. "Azt hiszem, ez heteken belül megtörténhet" - mondta.

Hozzátette: a magyar kormány beleegyezett, hogy Simor András jelenlegi jegybankelnök mandátumának lejártáig nem növelik a monetáris tanács tagjainak számát, és nem neveznek ki harmadik alelnököt. Simor mandátuma 2013 márciusában jár le.


"A mostani fordulat a kormányfő politikai sikereként is felfogható, hiszen amire most az Európai Bizottság reagált, annak legalábbis egy része még csak ígéret" - fogalmazott az elemző, aki a második negyedév végére, a harmadik negyedév elejére teszi a tárgyalások lezárultát és a hitelszerződés megkötését. Samu egy kicsit hosszabb menetre számít, ő július és szeptember közé várja, hogy tető alá hozza a három fél a megállapodást, mert a feltételek egy része, amelyeket a nemzetközi szervezetek támaszthatnak a pénz rendelkezésre bocsátásához, politikailag drága lehet a kormánynak. Ő is úgy látja, hogy kívülről szemlélve a kormányfő a mostani fordulattal politikai győzelmet is besöpörhet.

Nehéz tárgyalások

Samu szerint azonban nem kevésbé érdekes, hogy mi van a mostani fordulat mögött. A Concorde makroelemzője nem látja pontosan az okot, de az mindenképpen kellett a tárgyalások elindulásához, hogy az Európai Bizottság és Orbán Viktor is engedjen. Az elemző csak találgatni tud, szerinte Brüsszel gondolhatja azt is, hogy a megbeszélések elkezdődhetnek, de majd a tárgyalások alatt érvényesíti a kemény feltételeket, a pénz rendelkezésre bocsátásához kell az Orbán számára politikailag is érzékeny lépéseket megtenni. Arról sincs semmi információ, hogy Orbán kedden a bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott négyszemközti megbeszélésén milyen engedményeket tett.

Mindkét elemző arra számít, hogy nehéz tárgyalások indulnak az IMF-fel és az Európai Bizottsággal a hitellehívás feltételeiről. Samu emlékeztet arra, hogy az IMF eddig viszonylag háttérbe vonult, és Orbánék elsősorban Brüsszellel vívták az ütközetet a tárgyalások elindulásának előfeltételeiről, de a tárgyalásokon már aktívabb szereplő lesz a Nemzetközi Valutaalap.

Montalto hozzáteszi azt is, hogy az IMF reakciója még kérdéses, szerinte nem biztos, hogy a Valutaalapnak nem lesznek még fenntartásai a tárgyalások előtt. "Kérdés, hogy az elvárásaikat beépítik-e már az igazi hiteltárgyalások feltételei közé, vagy azt megelőzően akarják azokat rendezni" - írja Montalto. A Nomura elemzője szerint ugyanis az IMF sokkal szkeptikusabb a magyar kormánnyal szemben, ők ugyanis értik, hogy Orbán megpróbálja lehető legtovább halogatni a hitelszerződés megkötését.

A washingtoni székhelyű szervezet valóban egy sor kérdést elővehet az egyeztetéseken, az egykulcsos adó kétharmados törvényből való kivételétől kezdve a Költségvetési Tanács megerősítésén és az ötletszerű gazdasági törvényhozás befejezésén át az adórendszer munkaerőpiaci negatív hatásának kiküszöböléséig bezárólag, ahogyan az az eddigi megnyilatkozások és a januári országjelentés alapján gyanítható.

A kormány ezzel szemben gyors megállapodásra számít. Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az MTI tudósítása szerint egy szerdai háttérbeszélgetésen elmondta: arra számítanak, hogy a tárgyalásokon gyors megállapodás születik, mert a felek véleménye "a gazdaságpolitika lényegét tekintve" nem áll távol egymástól.