A telefonadót is megadóztathatja a kormány

Vágólapra másolva!
Ha az év közepétől megjelenő telefonadóra ráépül az áfa, akkor a 2 forintos adóterhelés ötödével növekedhet. A cégek pedig a béren kívüli juttatásként biztosított telefonhasználat személyi jövedelemadója miatt fizethetnek többet.
Vágólapra másolva!

Bár a hétfőn bemutatott második Széll Kálmán-terv szerint júliustól életbe lépő telefonadó minden telefonon lebeszélt perc és küldött SMS után 2 forintos terhet jelent, előfordulhat, hogy ennél nagyobb lesz a terhelés.

Ötödével lehet több

Az adókivetés logikája alapján ugyanis a fogyasztókra háruló végső teher valójában 2,54 forint lehet, a telefonadóra ugyanis minden bizonnyal még rárakódik a 27 százalékos általános forgalmi adó is - írja blogján Kalocsai Zsolt, az RSM DTM adótanácsadó cég vezetője. Szerinte az az ellenvetés, hogy erre nem kerülhet sor - mert egy adót terhelnek újabb adóval - meglehetősen gyenge lábakon áll. Hosszú évek óta ugyanis pontosan ez a helyzet például az üzemanyagok jövedéki adójánál.

A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árával, a szállítási költségekkel és az árréssel együtt a jövedéki adó is a 27 százalékos áfa alapját képezi. A benzin esetében literenként 124,2, a dízelnél pedig 110,35 forint a jövedéki adó, ez áfával együtt 157,7, illetve 140,1 forintra emelkedik. (Egy liter benzin 450 forintos árából mintegy 95-96 forintot tesz ki az áfa, további 124 forintot pedig a jövedéki adó.)

A cégeknél az szja-teher jelent többletet

Az Accace adótanácsadói pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a telefonadó esetleges további adófizetési kötelezettséget is jelent a vállalkozásoknak.

"A cégek esetében könnyen lehet, hogy a végleges szabályozástól függően a telefonszolgáltatást (perc, sms, mms) terhelő adó mellett további adókat is kellene fizetniük: ilyen lehet például a személyi jövedelemadó az egyéb béren kívüli juttatás jogcímén. Abban az esetben ugyanis, ha a vállalatok, illetve munkáltatók a magáncélú telefonhasználatot továbbra is megtérítik a munkavállalóknak, akkor az eddig is fizetett személyi jövedelemadón kívül további adóteherrel kell számolniuk" - mondta Kádár Zoltán, a cég adótanácsadója. (A telefonadóról szóló cikkeinket itt olvashatja el.)