Két magyar a világ legnagyobb cégeinek kétezres listáján

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb vállalatai jobbára olajcégek és bankok - derül ki az amerikai Forbes magazin 2012-es listájából, melyen a 2000 társaság között a Mol és az OTP is szerepel.
Vágólapra másolva!

A kilencedik alkalommal összeállított rangsorban az amerikai Exxon Mobil olajvállalat került az első helyre, egyszersmind a legjövedelmezőbb társaság címet is elvitte, 41,1 milliárd dolláros nyereséggel. Második az ugyancsak amerikai JP Morgan Chase befektetési bank, harmadik a General Electric, negyedik a holland Shell.

Az első tízben van még egy-egy kínai bank (ICBC) és olajcég (PetroChina), egy brit (HSBC) és egy amerikai (Wells Fargo) bank, Warren Buffett befektetési szolgálatója, a Berkshire Hathaway, valamint a brazil energiaóriás, a Petrobras.

A legértékesebb vállalat a Forbes szerint az Apple lett, 546 milliárd dollárral - ez, például, több mint két és félszerese annak, amennyit a világ legnagyobb kereskedelmi lánca, a Wal-Mart ér. (Az összesített rangsort, melyben az Apple a 22. helyen áll, több szempont alapján állították össze: a piaci érték mellett a bevételek nagysága, a profit és az eszközök értéke is számított.)

A Molt (9,5 milliárd dolláros piaci érték és 22 milliárdos forgalom) a 613., az OTP-t (5 milliárdos piaci érték, 5,7 milliárd dolláros forgalom) az 1121. helyre sorolták a listán. A környező országok közül csak Horvátország és Ausztria delegál céget a listára, előbbi a Mol 47 százalékos tulajdonában álló INA-t, utóbbi viszont egy tucatnyit is, az OMV-től a Raiffeisenen és az Erstén át a Strabagig.