Elegük van a tulajdonosoknak a Citigroup-vezérek magas fizetéséből

Vágólapra másolva!
Tizenötmillió dollárt keresett tavaly az amerikai Citigroup bankcsoport vezérigazgatója, miközben a részvényesek egyre rosszabb helyzetben vannak, ezért az éves közgyűlésen úgy döntöttek: csökkenteni kell a vezetőség javadalmazását.
Vágólapra másolva!

Történelmi jelentőségű szavazásra került sor a Citigroup részvényeseinek éves közgyűlésén: a többség leszavazta a bank csúcsvezetőinek eddigi meglehetősen magas javadalmazási rendszerét.

Ez az első alkalom, hogy egy Wall Street-i banknál a tulajdonosok elítélően szóltak a magas fizetésekről. Miközben Vikram Pandit vezérigazgató tavaly 15 millió dollárt keresett, a tulajdonosoknak óriási veszteségeket kellett elkönyvelniük: a most éppen 35 dolláros részvényár 2011 elején még 50 dollár volt, de járt 25 dollárnál is. A bankvezetők javadalmazása a 2008-as pénzügyi válság miatt került a figyelem középpontjába és váltott ki nemtetszést a részvényesek körében, illetve a közvéleményben különösen akkor, ha a bank teljesítménye messze nem állt összhangban a tetemes fizetésekkel és prémiumokkal.

Ez a nemtetszés volt a kiváltó oka annak, hogy új törvény születetett az Egyesült Államokban, amelynek értelmében a nagy cégeknél a részvényesek legalább háromévente véleményt nyilváníthatnak a csúcsvezetők javadalmazásáról, de ez semmiféle kötelezettséggel nem jár a vezetésre nézve. A Citigroup igazgatótanácsának elnöke ígéretet tett, hogy felülvizsgálják a csúcsvezetők javadalmazásának szabályait. A Citigroup vezetése nem a legjobban fizetettek közé tartozik: a JPMorgan Chase vezére, Jamie Dimon tavaly 23,1 millió dollárt, a Goldman-Sachs főnöke, Lloyd Blankfein 16,2 milliót keresett tavaly.