Visszaesett 0,3 százalékkal az euróövezeti GDP

Vágólapra másolva!
Beigazolódott az Európai Bizottság korábbi előrejelzése: 0,3 százalékkal csökkent az euróövezeti GDP a negyedik negyedévben.
Vágólapra másolva!

Megerősítette korábbi becslését az Eurostat az euróövezet tavalyi negyedik negyedévi növekedéséről. E szerint a hazai össztermék 0,3 százalékkal csökkent az eurót használó tizenhét uniós tagországban az előző három hónaphoz képest, és 0,7 százalékkal nőtt éves szinten.

Az euróövezetben már a harmadik negyedévben is mindössze 0,1 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest. A második negyedévben 0,2 százalék, az elsőben 0,8 százalék volt a növekedés üteme.

A februári európai bizottsági előrejelzés az uniós tagállamokban összességében stagnálást, azaz nullaszázalékos növekedést jósolt, az eurózónában 0,3 százalékos hanyatlás valószínűsített.

Az európai adósságválságban leginkább érintett országoktól várja a leggyengébb teljesítményt. A csődközelben lévő Görögországban 4,4, Portugáliában 3,3, Olaszországban 1,3, Spanyolországban pedig 1 százalékos hanyatlással számol Brüsszel. Hollandiában 0,9 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít a prognózis, amely szerint Magyarország Belgiummal lehet egy szinten, utóbbi államtól is szintén 0,1 százalékos visszaesést vár az Európai Bizottság.