Megvan az alku az árfolyamrögzítésről

Ártott vagy segített a kormány-banki háború a devizahiteleseknek? Frank, euro, válság
Vágólapra másolva!
A kormány és a bankszövetség megállapodása értelmében a kedvezmény azoknak jár majd, akik 20 millió forintos vagy kisebb hitelt vettek fel devizában - erősítette meg az Index  értesülését a kormányszóvivő csütörtök reggel. Az árfolyamgát lehetőségével a közszférában dolgozói soron kívül élhetnek.
Vágólapra másolva!

Azok vehetik majd igénybe az árfolyamrögzítést, akiknek a hitelösszege nem haladja meg a húszmillió forintot - erősítette meg az Index értesülését a kormányszóvivő csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Giró-Szász András azt mondta, a közszférában dolgozók soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat.

Az Index szerda este azt írta, hogy a kormány megállapodott a bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről. A kompromisszum legfontosabb újdonsága, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb hitelt vettek fel devizában (svájci frankban, euróban vagy japán jenben). A megállapodás részeként a bankszövetség kérésére a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják meg az árfolyamgát-rendszert - írta az Index.

A mostani megállapodás értelmében a törvény hatálybalépése utáni első két hónapban csak a közszolgák jelentkezhetnek be, a harmadik hónaptól a jogosultak köre a jelzáloghitelesekkel bővülhet, az ötödik hónaptól egészen év végig pedig a szabad felhasználású devizahitelesek is kérhetik a hiteltörlesztést kiszámíthatóvá tevő rögzítést - ez lehet a végső változat, de az Index egy kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, három hónap alatt mindenki előtt megnyitnák a lehetőséget.

A törvényt az új feltételek átvezetése után a parlament rövid időn belül elfogadhatja.

Az eredeti tervek szerint azok kérhették volna az árfolyamgátat, akiknek a devizahitel fedezetéül szolgáló ingatlanjuk forgalmi értéke - a fedezetként való elfogadáskor - nem haladta meg a 30 millió forintot. A kormány erről decemberben állapodott meg a bankszövetséggel.

Rogán Antal és Németh Zoltán fideszes képviselők még februárban tettek javaslatot arra, hogy az árfolyamrögzítés áprilisban induló új rendszerében még többen vehessenek részt, azok is, akik 30 millió forintnál értékesebb ingatlanban laknak. A javaslatot később az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága is felkarolta, jóllehet a felvetést az ellenzéki tagok hevesen támadták.