Az EU továbbra sem tárgyal a hitelszerződésről

Vágólapra másolva!
Hiába nem folytatódott egyelőre a kötelezettségszegési eljárás a jegybank függetlenségének kérdésében Magyarország ellen, az EU még nem kezdi meg a tárgyalásokat az új hitelmegállapodásról - jelentették be Brüsszelben. Az Európai Bizottság ugyanis e témában is kért újabb információkat Budapesttől.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerint még nem teljesültek a feltételei annak, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal. Pia Ahrenkilde Hansen szóvivő szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a feltételek közé tartozik azon tisztázó információk megadása, amelyeket a bizottság szerdai bejelentése szerint kért a magyar hatóságoktól a jegybankra vonatkozó szabályozással kapcsolatban, továbbá a bizottság korábbi kérdéseire adott válaszokban szereplő vállalások "tettekre fordítása".

"Jogi szövegekre van szükség, menetrendre van szükség az érintett szabályozások hatálybalépéséhez, és további magyarázatra van szükség a jegybankelnök javadalmazását illetően is" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy a bizottság szerdán a jegybank függetlenségével összefüggő kötelezettségszegési eljárásban nem lépett tovább.

Az Európai Bizottság szerdán két ügyben is a kötelezettségszegési eljárás gyorsításáról döntött Magyarország esetében, míg a jegybank függetlenségét érintő kérdésekben további információkat kért. Az unió korábban egyértelművé tette: csak az utóbbi témakör megnyugtató lezárása esetén hajlandó tárgyalni a magyar hitelmegállapodásról.

Közben mind több elemzőcég azt valószínűsíti, hogy a forint piaci stabilizálódásával a magyar kormánynak már nem sürgető a megállapodás az EU-val és az IMF-fel, noha abban általában egyetértenek, hogy lesz megállapodás.

Az EU/IMF-hitelről szóló írásainkat itt olvashatja.