Vágólapra másolva!
Matolcsy György egy hónappal az után, hogy átköltözött a pénzügyminisztérium régi épületébe, levitette a szobája előtt lévő Kossuth-szobrot, amely így a raktárban porosodik - tudta meg az [origo]. Az NGM szerint a tárca vezetése azért döntött így, hogy majd vissza lehessen hozni a műtárgyat, addig is keresik méltó helyét.
Vágólapra másolva!

Megrökönyödtek a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téren dolgozó munkatársai, akiknek február közepén az első emeleten volt dolguk, vagy a lépcsőn közlekedtek. Eltűnt az első magyar pénzügyminiszter, Kossuth Lajos szobra, amely tizennégy éven át a miniszteri szobától néhány méterre, a főlépcső mellett állt - tudta meg az [origo] minisztériumi forrásoktól.

A tárcánál az a szóbeszéd járja, hogy Matolcsy György látni sem akarta Kossuth szobrát, ezért adott utasítást az eltávolítására, így a szobor azóta a minisztérium pincéjében porosodik. A minisztériumi pletykát megerősítette az [origo]-nak egy, az ügyre rálátó személy, aki szerint odatelefonáltak a pénzügyőrmúzeumba, hogy a miniszter kéri, azonnal tüntessék el a szobrot a múzeum dolgozói. A múzeumtól néhány napon belül ki is jöttek, és eleget tettek a kérésnek. Megkerestük a múzeum vezetőjét, aki, miután elmondtuk, hogy milyen ügyben keressük, nem kívánt velünk beszélni, arra kért, hogy a múzeum felettes szervéhez, a Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézethez (KEKI) címzett levélben tegyük fel kérdéseinket. A KEKI nem válaszolt, mint ahogy annak felettes szerve, az adóhatóság sem, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyenesen a minisztérium fog válaszolni.

Levitték a szobrot, hogy majd felhozhassák

Az NGM azt elismerte ugyan, hogy a szobor a minisztérium raktárában van (ez a József nádor téri épület pincéjét jelenti gyakorlatilag), de nem adott egyértelmű választ arra a kérdésünkre, hogy a miniszter kifejezett kérése volt-e a szobor eltávolítása, vagy ha nem, akkor legalább az ő tudtával történt-e az eltávolítás. A tárca csak annyit írt, hogy az NGM vezetése döntött arról, hogy a múzeumi tárgyaknak jobb helyük lesz máshol.

A szaktárca azt is írta levelében, hogy a szobor "várja visszatérését". Arra a kérdésünkre, hogy miért kellett levitetni a pincébe a szobrot, ha amúgy is vissza akarják tenni, azt válaszolta az NGM, hogy "keresik végső, méltó helyét".

Forrás: [origo]
A pincébe száműzött Kossuth-szobor

A Kossuth-szobortól nem messze, a miniszteri szobával szemben, az első emeleti folyosón volt néhány vitrin is, benne pénzérmék, bankjegyek, keleti álarcok, faszobrok, amelyek szintén eltűntek. A vitrinek és tartalmuk a pénzügyőrmúzeumhoz tartoztak, a szobor azonban a minisztériumé. Az NGM szerint "a múzeumi tárgyak méltó helye egy múzeum, nem pedig a József nádor téri épület lépcsőháza és folyosója".

A szobor, amely kihúzta a gyufát

Az első magyar pénzügyminiszter szobrát Fekete Tamás készítette. A szobor Kossuthot egy karosszékben ülve ábrázolja, bal kezénél egy pénzverő szerkezet van, és 1998-ban, Medgyessy Péter minisztersége idején került az akkori Pénzügyminisztériumba. A szobor a régi Pénzügyminisztérium honlapján is fogadta a látogatót.

A művet egy szakértői bizottság választotta ki, a testület egyik tagja Melocco Miklós szobrászművész volt. Melocco az [origo]-nak úgy kommentálta a szobor pincébe kerülését: sajnálja, hogy ez történt, és bebizonyosodott, hogy "az ezerfejű minisztériumokra nem szabad semmilyen szobrot, műtárgyat bízni, mert nem törődnek vele. Ha egy intézmény a pincében akar tartani egy szobrot, akkor inkább adja oda egy gyűjteménynek, ahol becsben tartják."

Matolcsy nemrég tette át székhelyét a régi pénzügyminisztériumi épületbe, a kormányváltás után másfél éven át a Szemere utcai épületben (amely az egykori gazdaságfejlesztéssel foglalkozó minisztérium épülete) volt az irodája. A miniszter ez év január elején költözött át a József nádor tér első emeletén lévő dolgozószobájába.

Engedélyt kértünk a tárcától, hogy lefotózzuk a Kossuth-szobrot az épület pincéjében, amire a minisztérium engedélyt nem adott, de küldött egy - nem a pincében készült - fotót, ami a cikkben látható.