Londoni elemzők nyár előtt nem várnak egyezséget az IMF-hitelről

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley elemzői legfrissebb helyzetértékelésükben azt írják, a kormánynak valószínűleg el kell fogadnia, hogy "elkerülhetetlen a szuverenitás valamelyes mértékű feladása" az IMF/EU-megállapodás fejében. A Barclays Capital közgazdászai szerint több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig.
Vágólapra másolva!

A nyár elejéig kitolódhat a megállapodás a Magyarországnak nyújtandó IMF-EU-hitelkeretről - jósolták legújabb előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az eddigi tapasztalatok alapján csekély a valószínűsége, hogy a kötelezettségszegési eljárások az EU-bíróság elé kerülnek.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja - amely eddig a legderűlátóbbak között volt a megállapodás időpontjával kapcsolatban a londoni elemzők között - befektetőknek összeállított hétvégi helyzetértékelésében azt írta: a kormánynak valószínűleg el kell fogadnia, hogy "elkerülhetetlen a szuverenitás valamelyes mértékű feladása" az IMF-EU-megállapodás fejében.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy az összes vitás kérdést megnyugtató módon rendezni kell még a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások megkezdése előtt, a megállapodás időpontja most már valószínűsíthetően májusra-júniusra tolódik ki - áll a Morgan Stanley értékelésében. A ház citybeli közgazdászai ugyanerről szóló előző, múlt hónapban összeállított előrejelzésükben még "75 százalék körüli" esélyt adtak annak, hogy a megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön. A londoni elemzői közösségben azonban most már általános az a vélekedés, hogy a nyár előtt nem várható egyezség Magyarország, az IMF és az EU között az új hitelprogramról.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek minap összeállított áttekintésükben megerősítették azt a várakozásukat, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalás "nehéz és időigényes" lesz, és több fordulóra lesz szükség a megállapodásig. A Barclays Capital elemzőstábja ennek alapján jelenleg azzal számol, hogy "a legjobb esetben" a harmadik negyedévben kezdődhet az IMF-EU-program végrehajtása.

A ház londoni szakértői közölték: változatlanul az a véleményük, hogy a kormány megállapodásra törekszik egy elővigyázatossági jellegű hitelcsomagról, ám lehetséges, hogy a tárgyalásoknak csak a forint újabb gyengülése ad majd lendületet.

A Barclays Capital közgazdászai a következő hónapokra 290-305 forint/eurós árfolyamsávot valószínűsítettek elemzésükben.

A Morgan Stanley londoni elemzői hétvégi helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy "kevés hozadéka lenne, ha Magyarország otthagyná a tárgyalóasztalt ... az euró forintárfolyamának legutóbbi megugrása is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kockázati környezet mennyire volatilis, és hogy milyen értékes lehet a védőháló".

A ház előrejelzése szerint az IMF-EU-megállapodás aláírásáig nem lesznek meg a feltételei annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank csökkentse jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.

A Morgan Stanley elemzői - az Európai Bizottság azon minapi döntéséről, hogy a brüsszeli testület az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást - hangsúlyozták elemzésükben, hogy a hasonló ügyek 95 százalékában megoldás születik, még mielőtt a vitás kérdések az Európai Bíróság elé kerülnének.